Bandar Seri Begawan

Artikkelstart

Bandar Seri Begawan er hovedstaden i Brunei, ved elven Brunei, 15 km sør for elvens utløp. Byen har 100 700 innbyggere (2017). Bydelen Kampong Ayer med cirka 30 000 innbyggere er bygd på pæler ute i elven.

Faktaboks

Uttale
bandˈar seri begawan

Til 1970 het byen Brunei Town.

Økonomi

Bandar Seri Begawan er en elvehavn og handelsby. Andre servicenæringer forsøkes bygd opp i tillegg til petroleumsindustrien og tømmer-, møbel- og tekstilindustrien. Åtte km nord for byen ligger Brunei internasjonale flyplass.

Kultur

Moskéen Sultan Omar Ali Saifuddin ble bygd i 1958 og er den største moskéen i Sørøst-Asia. I Bandar Seri Begawan er Bruneis nasjonalmuseum som blant viser utviklingen av landets oljeindustri. I byen er det også et maritimt museum, et teknologisk museum, et regnskogsmuseum og et eget museum om sultanen av Brunei. Brunei universitet som er fra 1985, har ni fakulteter og vel 3 000 studenter, hvorav 21 prosent er utenlandske statsborgere. Undervisningen foregår på malay og engelsk.

Sultanens palass

Sultanens palass, Istana Nurul Iman, er verdens største residens for et statsoverhode. Residensen som ligger fire km sør for byen ved elven Brunei, stod ferdig da Brunei ble en uavhengig stat 1. januar 1984.

Norge i Bandar Seri Begawan

Det er et honorært norsk konsulat i Bandar Seri Begawan.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg