Skole og utdanning i Brunei

Artikkelstart

Brunei har tolv år med obligatorisk skole. Utdanningen følger et 7–5–2 løp, der det obligatoriske utdanningsløpet består av sju år på barneskolen (inkludert ett år førskole) og fem år på ungdomsskolen. Videregående opplæring varer i to år.

Det er gratis utdanning i Brunei for alle landet innbyggere, inkludert muligheten til å ta valgfri høyere utdanning. Utdanningssystemet reguleres av myndighetene gjennom kunnskapsdepartementet og departementet for religiøse anliggender. Kunnskapsdepartementet har ansvar for majoriteten av de offentlige og private skolene i landet, mens departementet for religiøse anliggender har ansvar for religiøse skoler som gir islamsk trosopplæring. Myndighetene har en femårig strategisk plan for utdanningen som gjelder i perioden 2018–2022 med fokus på å bidra til en utdannet og arbeidsdyktig befolkning.

Utdanningen i Brunei følger et nasjonalt sekulært pensum som blant annet legger stor vekt på skrive- og leseferdigheter, matematikk, naturfag og samfunnsfag. I tillegg til det formelle skolesystemet finnes islamske religiøse institutter, der en stor del av de muslimske elevene går frivillig utenom ordinær skoletid.

Engelsk er det mest sentrale undervisningsspråket i de fleste grunnskoler og videregående skoler, samt i høyere utdanningsinstitusjoner. Landets offisielle språk er malayisk, og dette brukes som undervisningsspråk i enkelte fag. Arabisk benyttes ved arabiske religiøse skoler og ved islamske universiteter. Kinesisk benyttes ved enkelte kinesiske privatskoler.

I 2018 begynte 58 prosent av den aktuelle aldersgruppen av barn i førskolen, 93 prosent i grunnskolen og 82,6 prosent på videregående skole. 31 prosent ble innrullert i høyere utdanning (ifølge UNESCO).

Analfabetisme beregnes å ligge på i underkant av tre prosent (2018). 97 prosent av den voksne befolkningen var lese- og skrivekyndige i 2018.

Grunnskole

Barna starter på skolen når de er fem år gamle med ett år obligatorisk førskole. Fra de er seks år følger de et løp med seks år grunnskole. Alle skolene følger et felles nasjonalt pensum.

På ungdomsskolen følger elevene et femårig løp, hvorav de to siste årene enten er yrkesfaglige eller studieforberedende. I syvende og åttende klasse følger elevene et felles pensum. I slutten av åttende klasse tar elevene en eksamen som avgjør hvilken retning de kan følge videre i utdanningsløpet.

Videregående opplæring

Opptak til videregående skole baserer seg på elevenes vitnemål fra grunnskolen. Den videregående opplæringen varer i to år og er studieforberedende.

Høyere utdanning

Det finnes fire høyere utdanningsinstitusjoner i Brunei. Disse tilbyr bachelor- og masterprogrammer med varighet fra to til fire år.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg