Bruneis politiske system

Artikkelstart

Brunei er siden 1984 et uavhengig sultanat med islam som statsreligion. Forfatningen er fra 1959, med seneste endring 2004. Sultanen assisteres av fire råd, det religiøse råd, et judisielt råd (privy council), ministerrådet og suksesjonsrådet. Et lovgivende råd på 21 medlemmer kom sammen i 2004 for første gang siden 1984. Rådet la frem forslag om en del grunnlovsendringer, bl.a. om utvidelse av rådet til 45 medlemmer. Dette forslaget ble ikke godkjent av sultanen, som isteden oppløste rådet og kalte sammen et nytt lovgivende råd på 29 medlemmer i 2005. Dette sistnevnte rådet har hatt møter i 2006 og 2007, men foreløpig (høsten 2008) uten at det har kommet nye grunnlovsforslag.

I praksis er sultanens styre svært personlig preget; han utnevner selv statsminister og regjering, som igjen er ansvarlig bare overfor ham. Statsstyret er relativt stabilt, men landet preges også av etniske spenninger, av misnøye med sultanens politikk og av og til av spenninger overfor omverdenen.

Administrativt

Administrativt er Brunei inndelt i fire distrikter.

Rettsvesen

Domstolsvesenet omfatter magistratretter på laveste nivå, videre domstoler på et mellomnivå og på øverste nivå en høyesterett. For religiøse formål er det egne islamske domstoler, med det religiøse råd som appellinstans.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg