Opposisjon er en betegnelse som i første rekke brukes om en gruppering i en nasjonalforsamling eller annen besluttende forsamling som ikke støtter, men i varierende grad kan motarbeide, det utøvende organ, for eksempel regjeringen.

Faktaboks

Uttale
opposisjˈon

I en nasjonalforsamling kan opposisjonen omfatte ett eller flere partier, eventuelt også enkeltrepresentanter, og være mer eller mindre stabil over en valgperiode.

Av og til tales det i politisk sammenheng også om en opposisjon som går utover nasjonalforsamlingen, nemlig en utenomparlamentarisk opposisjon. Den retter seg mot den politikken som følges av regjeringen og, i parlamentariske systemer, av nasjonalforsamlingens flertall.

Denne opposisjonen kan drives av partier, interesseorganisasjoner, grupper og andre politiske aktører, og den kan ta i bruk mange forskjellige midler som agitasjon, massemedia, demonstrasjon, streik og liknende.

Slik aktivitet inngår, med vekslende effekt, som et vesentlig element i de politiske prosesser i mange land.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Aksel Braanen Sterri

Tillegget 23. mai er hentet fra artikkelen om utenomparlamentarisk opposisjon, forfattet av Ole T. Berg.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg