Kinapangolin av /WWF-India/NCF. CC BY SA 3.0

skjelldyr

Kinapangolinen er kritisk truet og det foregår arbeid for å redde arten i dyrehager i området der den hører til. Denne kinapangolinen befinner seg i Nepal.
Av /NTNC Zoo/U.S. Fish and Wildlife Service.
Lisens: CC BY 2.0

Skjelldyr, også kalt pangoliner, er en orden av pattedyr. Dyrene er dekket av taklagte skjell, som gir dem et utseende som kan minne om grankongler. Ordenen omfatter én familie (Manidae) og én slekt med åtte arter. Skjelldyrene er utbredt i Afrika og Sørøst-Asia.

Faktaboks

Også kjent som

Pholidota, pangolin

Beskrivelse

Kroppen er dekket av store brunfargede, taklagte, plateformede hornskjell, og bare nese, kinn, buk og lemmenes innside er kledd med en glissen, hvit til rødbrun hårbekledning, slik at dyrene av utseende kan minne om grankongler. De har en lang tannløs snute og en lang tunge, og er gode klatrere.

Levevis

Skjelldyrene ruller seg sammen når de er truet av rovdyr. De harde skjellene gir god beskyttelse.

Av /U.S. Fish and Wildlife Service.
Lisens: CC BY 2.0

Føden er maur og termitter, som de fanger med den lange klebrige tungen. Ettersom dyrene mangler tenner, blir føden bearbeidet mekanisk i den muskuløse magesekken.

Dersom de blir angrepet av rovdyr, kan de rulle seg sammen til en ball dekket av de harde skjellene.

Utbredelse

Skjelldyr forekommer på stepper og i skoger, til fjells og i lavlandet. De er utbredt i Afrika og Sørøst-Asia.

Arter

Et utvalg arter:

  • Langhaleskjelldyr, også kalt trefingret skjelldyr, Manis tetradactyla, fra Vest-Afrika. Den har en kroppslengde på 30–35 cm, hale på 55–65 cm og vekt på 1,3–2 kg. Halen er et utpreget gripeorgan og har 46–47 virvler, noe som er rekord blant pattedyr.
  • Kinapangolin, også kalt korthaleskjelldyr eller femfingret skjelldyr, Manis pentadactyla, er fra Asia. Den kan ha en totallengde på opptil én meter. Kineserne laget rustninger av kroppsskjellene i gamle dager.
  • Kjempeskjelldyr, Manis gigantea, forekommer i Afrika. Den har en kroppslengde på 75–85 cm, hale 65–80 cm og vekt på 25–33 kg.
  • Afrikansk treskjelldyr, Manis tricuspis. Den blir opptil 95 cm lang, hvorav halen utgjør opptil 50 cm. Den forekommer i tropiske regnskoger i Afrika, fra Sierra Leone til Rift Valley.

I tillegg finnes:

  • filippinerskjelldyr, Manis culionensis
  • malayskjelldyr, Manis javanica
  • kappskjelldyr, Manis temminckii
  • indiaskjelldyr, Manis crassicaudata

Systematikk

Tidligere ble skjelldyr regnet som en slekt i ordenen gomlere.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg