Skjelldyr, også kalt pangoliner, er en pattedyrorden. Omfatter én familie (Manidae) og én slekt med sju arter. Tidligere regnet som slekt i ordenen gomlere.

Kroppen er dekket av store brunfargede, taklagte, plateformede hornskjell, bare nese, kinn, buk og lemmenes innside er kledd med en glissen, hvit til rødbrun hårbekledning, slik at dyrene nesten ser ut som store, krypende grankongler. De har en lang tannløs snute og en lang tunge, og er gode klatrere. Føden er maur og termitter, som de fanger med den lange klebrige tungen. Ettersom dyrene mangler tenner blir føden bearbeidet mekanisk i den muskuløse magesekken.

Forekommer på stepper og i skoger, til fjells og i lavlandet. Utbredt i Afrika og Sørøst-Asia. Nevnes kan langhaleskjelldyr, også kalt trefingret skjelldyr, Manis tetradactyla,fra Vest-Afrika. Det har en kroppslengde på 30–35 cm, hale 55–65 cm og vekt 1,3–2 kg. Halen er et utpreget gripeorgan og har 46–47 virvler; dette er rekord blant pattedyr. Kinapangolin, også kalt indisk, korthalet eller femfingret skjelldyr, Manis pentadactyla,fra Asia, som også kan ha en totallengde på opptil 100 cm. Kineserne laget rustninger av kroppsskjellene i gamle dager. I Afrika forekommer også kjempeskjelldyr, Manis gigantea,som har en kroppslengde på 75–85 cm, hale 65–80 cm og vekt på 25–33 kg.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.