skjelldyr

Kinapangolin

A. J. T. Johnsingh/WWF-India/NCF. CC BY SA 3.0

Skjelldyr, også kalt pangoliner, er en orden av pattedyr. Dyrene er dekket av taklagte skjell, og ser nesten ut som store, krypende grankongler. Ordenen omfatter én familie (Manidae) og én slekt med åtte arter.

Kroppen er dekket av store brunfargede, taklagte, plateformede hornskjell, og bare nese, kinn, buk og lemmenes innside er kledd med en glissen, hvit til rødbrun hårbekledning, slik at dyrene nesten ser ut som store, krypende grankongler. De har en lang tannløs snute og en lang tunge, og er gode klatrere.

Føden er maur og termitter, som de fanger med den lange klebrige tungen. Ettersom dyrene mangler tenner blir føden bearbeidet mekanisk i den muskuløse magesekken.

Dersom de blir angrepet av rovdyr kan de rulle seg sammen til en ball dekket av de harde skjellene.

Skjelldyr forekommer på stepper og i skoger, til fjells og i lavlandet. De er utbredt i Afrika og Sørøst-Asia.

Et utvalg arter:

  • Langhaleskjelldyr, også kalt trefingret skjelldyr, Manis tetradactyla,fra Vest-Afrika. Den har en kroppslengde på 30–35 cm, hale 55–65 cm og vekt 1,3–2 kg. Halen er et utpreget gripeorgan og har 46–47 virvler; og dette er rekord blant pattedyr.
  • Kinapangolin, også kalt korthaleskjelldyr eller femfingret skjelldyr, Manis pentadactyla, er fra Asia. Den kan ha en totallengde på opptil 100 cm. Kineserne laget rustninger av kroppsskjellene i gamle dager.
  • Kjempeskjelldyr, Manis gigantea, forekommer i Afrika. Den har en kroppslengde på 75–85 cm, hale 65–80 cm og vekt på 25–33 kg.
  • Afrikansk treskjelldyr, Manis tricuspis. Den blir opptil 95 cm lang, hvorav halen utgjør opptil 50 cm. Den orekommer i tropiske regnskoger i Afrika, fra Sierra Leone til Rift Valley.

I tillegg finnes:

  • filippinerskjelldyr, Manis culionensis
  • malayskjelldyr, Manis javanica
  • kappskjelldyr, Manis temminckii
  • indiaskjelldyr, Manis crassicaudata

Tidligere ble skjelldyr regnet som en slekt i ordenen gomlere.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.