Bøffel, fellesbetegnelse for en gruppe partåete klovdyr i underfamilien Bovinae i oksefamilien.

De er i alminnelighet karakterisert ved at hornene i tverrsnitt er mer eller mindre tydelig trekantet og ringet ved basis. Legemsbygningen er gjerne mer grovbygd enn hos det tamme kveg, og hårkledningen gjennomgående tynnere.

Bøfler er kjent fra pliocentiden, og omfatter flere innbyrdes forskjellige formgrupper. Den mest primitive representeres etter de fleste spesialisters oppfatning av den lille gemsebøffelen eller anoa, Bubalus depressicorni, fra Celebes, en liten art med rette, bakoverhellende horn. Skulderhøyden er fra 70 til 100 cm. Ansees å være forbundet med hovedgruppen via den lille mindorobøffelen, Bubalus mindorensis, som lever på Filippinene. Denne veier 270–320 kg, med en skulderhøyde på 100 cm.

Hovedstammen faller i en asiatisk og en afrikansk gruppe.

Asiatisk eller indisk bøffel, også kalt vannbøffel, Bubalus bubalis, fantes opprinnelig fra Nepal og India i vest til Vietnam og Malysia i øst. Som viltlevende dyreart regnes vannbøffelen i dag som truet av utryddelse. Den kjennetegnes ved tydelig ringete horn, som ved roten står langt fra hverandre. Pannen er hvelvet, skulderhøyden inntil 200 cm, vekten kan hos okser komme opp i 1200 kg. Fargen er svartgrå eller svart med brunlig anstrøk. Forskjellige raser av denne arten lever som husdyr eller i halvtemmet tilstand i det sørlige Asia og er herfra spredt som husdyr over Arabia, Egypt og det sørøstlige Europa; også innført i Australia og Amerika. Godmodige og nøysomme dyr, fortrinnlige som trekkdyr, leverer en fet melk og et utmerket smør; kalvenes kjøtt er meget velsmakende. Melken brukes bl.a. til fremstilling av mozzarellaost.

Hos representanter for den afrikanske gruppen er skallen buttere enn hos den asiatiske gruppen, hornene er kortere, ørene større og utstyrt med frynser. Gruppen er oppsplittet i en serie lokalraser. Kafferbøffelen, Syncerus caffer,som bor eller har bodd på de store steppene i det sørlige og østlige Afrika, er oppsplittet i en rekke forskjellige lokalraser. Voksne hanner er som oftest svarte, hunnene og ungdyrene mer rødbrune. Hornene er brede og flate ved roten, de dekker hele pannen og er avrundet mot spissen. Det er den største av alle afrikanske bøfler. Skulderhøyden er fra 110 til 160 cm og den kan veie fra 600 til 900 kg. Lever i flokker på 30 til 50 stykker; og hvor den får leve i fred for mennesket, kan antallet bli flere hundre. Den var tidligere vidt utbredt i steppetraktene over store deler av Afrika, like fra Kapp til Tsjadsjøen, dessuten i Sudan og Etiopia.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.