nettpyton

Nettpyton (gitterslange), reptilart i familien pytonslanger. Verdens lengste slange. Den er vidt utbredt i Sørøst-Asia, og den holdes i fangenskap over store deler av verden. Den regnes normalt ikke som farlig for mennesker, men det har forekommet at slanger har drept mennesker både i fangenskap og i fri tilstand. Som andre pytonslanger legger den egg, og disse klekkes etter 3 måneders ruging.

Nettpyton kan bli over 6 meter lang, men er som regel mindre. En av de største dokumenterte individer målte 6.95 meter og veide 59 kg. Arten har fått sitt navn på grunn av det komplekse nettverket av fargetegninger som utgjør et geometrisk mønster med mange fargekombinasjoner. Ryggen har gjerne uregelmessige diamantformete flekker og mindre flekker med lyst sentrum. Det er imidlertid stor individuell og geografisk variasjon i mønster og farger, og i fangenskap har visse fargevarianter framkommet gjennom selektiv avl. I naturen gir mønstrene en meget god kamuflasjeeffekt.

Nettpyton er en kvelerslange. Hovedføden er pattedyr, for eksempel rotter og andre gnagere, snikekatter, primater og griser. Også husdyr kan bli tatt av arten. Kyllinger og andre fugler inngår også i dietten. Den ligger normalt i bakhold og venter på at et bytte skal komme innenfor angrepsradius. Selv om det er sjelden, har arten ved flere anledninger drept mennesker og av og til spist dem, både i naturen og i fangenskap.

Hunnen legger 15 – 80 egg som klekker etter cirka 88 dager ved 31–32 °C. Nyklekte unger er minst 60 cm lange.

Arten lever i regnskog, annen skog og tilstøtende gressmarker, ofte i tilknytning til elver eller innsjøer. Den er god til å svømme og har etablert seg på mange kystnære øyer.

Nettpyton har et stort utbredelsesområde i Sørøst-Asia: India, Pakistan, Bangladesh, Vietnam, Kambodsja, Laos, Myanmar, Thailand, Malaysia, Singapore, Indonesia og Filippinene. Arten er populær som hobbydyr og holdes av privatpersoner og zoologiske hager over hele verden.

Arten regnes ikke som utrydningstruet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.