Artikkelstart

Nettpyton (gitterslange), reptilart i familien pytonslanger. Verdens lengste slange. Den er vidt utbredt i Sørøst-Asia, og den holdes i fangenskap over store deler av verden. Den regnes normalt ikke som farlig for mennesker, men det har forekommet at slanger har drept mennesker både i fangenskap og i fri tilstand. Som andre pytonslanger legger den egg, og disse klekkes etter 3 måneders ruging.

Faktaboks

Også kjent som

gitterslange, Python reticulatus; engelsk navn: reticulated python

Beskrivelse

Nettpyton kan bli over 6 meter lang, men er som regel mindre. En av de største dokumenterte individer i naturen målte 6,95 meter og veide 59 kilogram. I fangenskap kan den bli større. Et eksemplar i Pittsburgh Zoo i 1956 målte 8,5 meter og veide 145 kilogram. Dessuten blir det beskrevet et rekordindivid på hele 10,1 meter fra Sulawesi i 1912. Arten har fått sitt navn på grunn av det komplekse nettverket av fargetegninger som utgjør et geometrisk mønster med mange fargekombinasjoner. Ryggen har gjerne uregelmessige diamantformete flekker og mindre flekker med lyst sentrum. Det er imidlertid stor individuell og geografisk variasjon i mønster og farger, og i fangenskap har visse fargevarianter framkommet gjennom selektiv avl. I naturen gir mønstrene en meget god kamuflasjeeffekt.

Føde

Nettpyton er en kvelerslange. Hovedføden er pattedyr, for eksempel rotter og andre gnagere, snikekatter, primater og griser. Også husdyr kan bli tatt av arten. Kyllinger og andre fugler inngår også i dietten. Den ligger normalt i bakhold og venter på at et bytte skal komme innenfor angrepsradius. Selv om det er sjelden, har arten ved flere anledninger drept mennesker og av og til spist dem, både i naturen og i fangenskap.

Reproduksjon

Hunnen legger 15–80 egg som klekker etter cirka 88 dager ved 31–32 °C. Nyklekte unger er minst 60 centimeter lange.

Habitat

Arten lever i regnskog, annen skog og tilstøtende gressmarker, ofte i tilknytning til elver eller innsjøer. Den er god til å svømme og har etablert seg på mange kystnære øyer.

Utbredelse

Nettpyton har et stort utbredelsesområde i Sørøst-Asia: India, Pakistan, Bangladesh, Vietnam, Kambodsja, Laos, Myanmar, Thailand, Malaysia, Singapore, Indonesia og Filippinene. Arten er populær som hobbydyr og holdes av privatpersoner og zoologiske hager over hele verden.

Status

Arten regnes ikke som utrydningstruet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg