Placozoer er en eiendommelig dyregruppe, som sammen med svamper skiller seg i bygning fra alle andre dyr. De to rekkene betraktes som et eget underrike (Parazoa) av dyreriket, i motsetning til underriket Eumetazoa, som omfatter alle andre rekker av dyr. Placozoene representerer antagelig en overgang mellom encellete organismer (Protister) og flercellete dyr.

Omfatter bare én kjent art, Trichoplax adhaerens, som er 1 - 2 mm i diameter. Man har ikke norsk navn for gruppe eller art.

Dette er de enklest bygde av flercellete alle dyr. De har en mikroskopisk størrelse, er helt flate og med irregulært omriss. De har ingen for- eller bakside. Kroppen består av to lag epitel celler med flageller. På undersiden finnes også kjertelceller som skiller ut enzymer. Deres funksjon er å fordøye næringspartikler, som placozoene omslutter.

Rommet mellom cellelagene er fylt av mesenkymaktige celler, men det er ingen egentlige indre organer, som f. eks. tarm, nervesystem eller muskler. DNA-innholdet er det minste som er kjent hos noe dyr. Arten beveger seg ved hjelp av flagellene og skifter form på samme måte som amøber. På hardt underlag glir de bortover overflaten.

Placozoer formerer seg aseksuelt ved deling. Dette er observert i akavarier ved at de deler seg i to eller flere deler. Kjønnet formering er ikke tilstrekkelig undersøkt selv om det antagelig kan forekomme.  Dyrene lever planktonisk for en del av sitt liv, men slår seg etter hvert ned på bunnen.

Placozoer ble oppdaget for mer en hundre år siden, men er fortsatt lite undersøkt. Det mangler observasjoner om forekomst i deres naturlige habitater. De lever på grunt vann, og har en verdensomfattende utbredelse, særlig i varmere strøk. De er visstnok ikke registrert fra Norge. Inntil nylig var det bare kjent en art, nemlig Trichoplax adhaerens, mye tyder på at det egentlig dreier seg om flere arter.  

  • Brusca, R.C. & Brusca, G.J.  (2003). Invertebrates. 2nd edition. 936 sider. Sinauer, Massachusetts.
  • Pechenik, J. A. (2015). Biology of the invertebrates. 7th edition, 606 sider. McGraw Hill Education.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.