Protostomia, fellesbetegnelse på alle dyrerekker hvor urmunnen under gastrulasjonen i embryonalutviklingen, blir til dyrets egentlige munn. Det er motsatt til forholdene hos Deuterostomia.

Etter befruktning deler eggcellen seg gjentatte ganger, og blir til en hul kule med bare ett cellelag. Den kalles en blastula. Under gastrulasjonen dannes en innbuktning i den ene enden slik at den blir en gastrula. De indre cellene gir opphav til en entoderm, mens de ytre cellene blir til en ektoderm. De to cellelagene gir grunnlag for utvikling av forskjellige indre og ytre organer. Entodermen gir blant annet opphav til tarm og visse kjertler, mens ektodermen blir til ytre organer i hud og til nervesystem.

Hos de aller fleste dyr dannes et tredje kimblad. Hos Protostomia oppstår mesoderm fra spesialiserte celler ved urmunnen. Den gir opphav til en rekke indre organer, blant annet muskulatur, bindevev, ekskresjonsorganer, kjønnsorganer og sirkuasjonssystem. Som en del av embryonalutviklingen dannes det en åpning som blir til anus, i motsatt ende som munnen.

Under utviklingen av dyreriket ble de bilaterale dyrene tidlig delt i to hovedgreiner. De aller fleste virvelløse dyr hører til Protostomia, mens Deuterostomia først og fremst omfatter pigghuder, hemikordater og ryggstrengdyr.

De prostomiate dyrene deles i tre grupper etter kroppens bygning. De acoeloemate, slik som flatormer, har ingen kroppshule og mesodermen fyller kroppen mellom tarmen og kroppsveggen. 

De pseudocoelomate dyrene har en uekte kroppshule som er en del av det opprinnelige hulrom mellom ektodermen og entodermen dannet under embryonalutviklingen. Ektodermen og muskler omgir den falske kroppshulen, som er fyllt med væske eller en gelélignende substans. Tarmen ligger midt i dyrets lengderetning. Pseudocoelomate dyr omfatter ni rekker av mer eller mindre beslektede grupper, for eksempel rundormer og hjuldyr. De har større bevegelighet og utviklingsmuligheter enn de acoelomate dyrene med fast kroppsbygning. 

Coelomate dyr har en ekte kroppshule (coelom) som dannes ved at mesodermen sprekker opp. Mesodermen kan være ganske omfattende. Den ligger på innsiden av kroppsveggen, og rundt tarmen, og mellomrommet danner en ekte kroppshule. De aller fleste dyr er coelomate. Foruten virvelløse dyr som leddyr og bløtdyr, hører også ryggstrengdyr med til dem. 

  • Hågvar, E. B. (2010). Det zoologiske mangfold. 3. utgave. 384 sider. Universitetsforlaget, Oslo.
  • Pechenik,  J. A. (2015). Biology of the invertebrates. Seventh edition. 606 sider. McGrawHill Education.
  • Totland, G.K. & Steigen, A.L. (2016). Dyreriket - en zoologisk reise. 499 sider. Universitetsfokagetr, Oslo.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.