Korsettdyr

Korsettdyr

Av /KF-arkiv ※.

Korsettdyr er en rekke i dyreriket. Dyrene, som blir fra 0,1 til nesten 1 millimeter lange, har fått navn etter bakkroppens tønneformete, korsettlignende kutikula. Dyrene ble først beskrevet i 1983 og har nok tidligere blitt oversett fordi de er så små. Til tross for at de er så små, har korsettdyrene velutviklete organer.

Faktaboks

Uttale
korsˈettdyr
Etymologi

lorica; et beskyttende, ytre skall

Vitenskapelig navn
Loricifera

Bygning

Kroppen er delt i tre regioner: hode, nakke og bakkropp. Munnen sitter i spissen av den kjegleformede hoderegionen. Nakken er bygget opp av flere segmenter. Rundt munnen sitter åtte stiletter, og rundt nakken en krans av børster, som er utstyrt med sanseorganer. Både munnpartiet og stilettene kan trekkes inn i hoderegionen. Munnregion og nakke kan igjen trekkes inn i bakkroppen. Bakkroppen en dekket av seks plater, som skiftes når dyret vokser. Larvene ligner de voksne, men har et par svømmeorganer på bakkroppen.

Korsettdyrene har kjønnet formering. Man vet lite om deres befruktning og embryonalutvikling. Nervesystemet er relativt velutviklet, blant annet med hjerne og mange sanseorganer.

Levevis

Korsettdyrene er marine dyr som lever i fin sand og mudder på forskjellige havdyp. De ble først oppdaget ved kysten av Frankrike. I senere år er det oppdaget flere arter på 3000 meters dyp i Middelhavet. Et eiendommelig trekk ved disse at de lever i sedimenter som er uten lys og oksygen. Det er nå kjent cirka 100 arter av korsettdyr på verdensbasis., men flere av dem er ikke grundig beskrevet. Korsettdyr er foreløpig ikke registrert fra norske farvann, men Artsdatabanken regner med at det vil bli funnet.

Det hører til sjeldenhetene å oppdage en ny rekke innen dyreriket. Dyrene ble først beskrevet i 1983 av den danske zoologen Reinhardt M. Kristensen. De kan tidligere ha blitt oversett fordi de er så veldig små, og fordi de klamrer seg fast til partikler i substratet.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Kristensen, R. M. 2002. An introduction to the Loricifera, Cycliophora and Micrognathozoa. Integr. Comp. Biol. 42, 641-651.
  • Pechenik, J. A. 2015. Biology of the invertebrates. 6th edition. 590 sider. McGrawHill Education.

Faktaboks

korsettdyr
Loricifera
Artsdatabanken-ID
187
GBIF-ID
5967457

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg