Gastrotricher, rekke i dyreriket, Gastrotricha. Dette er små, ormeliknende dyr, vanligvis 0,1 til 1 millimeter lange, men noen opptil 3 millimeter. De hører med til en stor og eiendommelig fauna av mikroskopiske dyr på bunnen av ferskvann og i havet. De er uhyre tallrike, og en neve sand kan inneholde hundrevis av dyr. Det vitenskapelige navnet betyr «børstemage».

Gastrotrichene er utstyrt med flimmerhår på buksiden. Forenden er ofte dekket med skjell eller børster; bakenden er ofte gaffelgreinet. Til tross så liten størrelse har de velutviklete, indre organer. Mange er hermafroditter, særlig blant de artene som lever i ferskvann.

På verdensbasis er det kjent cirka 400 marine arter og cirka 300 arter i ferskvann. Det skal finnes 16 arter i Norge. De lever på sandbunn mellom partikler i sedimentene. I sjøen finnes de fra tidevannssonen og med til store dyp. Artsdatabanken har en liste over utbredelsen av norske arter. De bruker også navnet bukhårsdyr.

Gastroticher lever av bakterier og encellete organismer. Deres levevis kan minne om kinorhyncher og korsettdyr, som har liknende utbredelse og er like små.

  • Lokki, J., m. fl. (2003). Dyr i verdens natur. Virvelløse dyr. 305 sider. (Oversatt til norsk av L. Sømme). Bertmark, Norge.
  • Pechenik, J. A. (2015). Biology of the invertebrates. Seventh edition. 606 sider. McGraw Hill Education.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.