Hemichordater er en rekke i dyreriket, som omfatter cirka 100 marine arter på verdensbasis, og 6 – 10 arter i norske farvann. Hemichordater representerer en overgang mellom virvelløse dyr og ryggstrengdyr.

Faktaboks

Uttale
hemichordˈater
Også kjent som
snabelormer, hemikordater
Vitenskapelig navn
Hemichordata

Beskrivelse

Kroppen hos hemichordater er delt mellom en snabel, krage og en lang bakkropp. Gjellene ligger i fremre del av kroppen, og munnen rett foran kragen. De fleste artene er mindre enn 30 cm lange, og vanligvis bare noen få millimeter lange. Mange av dem lever i u-formete, proteinholdige rør, som de bygger av slim og sand. De fleste lever på grunt vann. Noen arter leter etter mat i bunnslammet, mens andre fanger plankton ved å strekke snabelen ut i vannet.

Hemichordatene deles opp i to klasser, krageormer (Enteropneusta) og fjærgjellehemikordater (Pterobranchia).

Slektskap med andre dyr

Hemichordatene er spesielle fordi de har likhetstrekk med både pigghuder og ryggstrengdyr, og viser et slektskap mellom disse. De ble tidligere også regnet som en underrekke av ryggstrengdyr. Hos hemichordatene danner tarmen en blindsekk, som man tidligere trodde kunne være forløperen til en ryggstreng. Det har senere vist seg at dette bare er en parallell utvikling. Noen hemichordater har likevel en hul nervestreng på ryggsiden. I likhet med ryggstrengdyr har også mange krageormer gjellespalter i tarmen, hvor det strømmer vann inn fra omgivelsene.

Til tross for likheter med ryggstrengdyr, viser nyere forskning at hemichordatene er mer beslektet med pigghuder enn ryggstrengdyr. Larvene er også svært lik pigghudlarver, særlig larver av sjøstjerner og sjøpølser. Flere arter har imidlertid direkte utvikling uten larvestadium.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Hågvar, E. B. (2010) Det zoologiske mangfoldet. 3. utgave. 384 sider. Universitetsforlaget, Oslo. (2010)
  • Pechenik, J. A. (2015). Biology of the invertebrates. 7th Edition. 606 sider. McGraw-Hill Education.
  • Totland, G. K. og Steigen, A. L. (2016). Dyreriket – en zoologisk reise. 499 sider. Universitetsforlaget, Oslo.

Faktaboks

hemichordater
Hemichordata
GBIF-ID
75

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg