Deuterostomia, fellesbetegnelse på de dyrerekkene hvor embryonalutviklingen foregår på den måten at den første åpningen i gastrulastadiet blir til anus, mens munnåpningen bryter igjennom i den motsatte enden.

Hos de fleste dyrearter utvikler det befruktede egget seg gjennom flere delinger til en hul kule av celler, en såkalt blastula. Kulen blir til en gastrula som senere danner grunnlaget for en tarm, og åpner seg i begge ender. Den første åpningen kalles en blastopor. I motsetningen til forholdene hos deuterostome dyr, blir blastoporen til munnåpningen hos protostome dyr (Protostomia). Under den videre embryonalutvikling dannes det en mesoderm hos de fleste protostome dyr og hos alle deuterostome dyr. Mesoderm spaltes av fra urtarmen og gir opphav til de fleste indre organer.

Under dyrerikets uvikling oppstod tidlig et viktig skille mellom dyr med radiær symmetri og dyr med tosidig (bilateral) symmetri. Til de radiære hører bl.a. nesledyrene (rekke Cnidaria). De aller fleste dyr har tosidig symmetri, og de delte seg igjen i Protostomia og Deuterostomia.

Blant rekkene av deuterostome dyr finnes både virvelløse og ryggstrengdyr. Rekkene representerer en overgang fra virvelløse dyr til virveldyr, som menneskene selv er en del av.

Tidligere ble pilormer regnet med til deuterostome dyr, men ifølge nyere forskning med molekylærbiologiske metoder er det lite sannsynlig.

Deuterostomia omfatter følgende rekker:

Hågvar, E. B. Det zoologiske mangfoldet. 3. utgave. 384 sider. Universitetsforlaget, Oslo. (2010)

Lokki, J. (red.) Dyr i verdens natur. Virvelløse dyr (til norsk ved Lauritz Sømme). 309 sider. Bertmark Norge (2003).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.