Hjuldyr, hjuldyr, Rotifera, rekke i dyreriket. De fleste arter er 0,1 - 1 mm lange. Hjuldyrene er blant de aller minste flercellete dyr, og kan forveksles med store protozoer.

Til tross for sin lille størrelse har hjuldyrene velutviklet organer. Navnet kommer av at de forrest på kroppen omkring munnen har en krans av flimmerhår som med sin virvlende bevegelse gir inntrykk av ett eller to hjul; kransen er et svømmeapparat som samtidig virvler næringspartikler til munnen. Kroppen er begerformet, halen leddet og med en sugeskive eller tang bakerst som dyret kan feste seg med. De fleste er frittlevende, men noen arter er fastsittende. Svelget har et tyggeapparat av kitinlister og tenner (mastax); endetarmen sammen med utførselsgangene fra kjønns- og ekskresjonsorganer munner ut ved haleroten. Kroppens kutikula er hos enkelte arter fortykket til et skall.

Hjuldyrene er særkjønnet. Hannene er som oftest mye mindre enn hunnene og har sterkt reduserte organer. Hele sommeren finnes det bare hunner med egg som utvikles partenogenetisk; hannene opptrer først om høsten. Eggene overvintrer og utvikles om våren til nye, partenogenetiske hunner.

Det er beskrevet ca. 1850 arter av hjuldyr på verdensbasis, og det finnes antagelig 400 arter i Norge. De lever hovedsakelig i ferskvann, og er blant de hyppigst forekommende dyrearter. En liter vann fra en dam eller innsjø kan inneholde flere hundre hjuldyr. Noen lever også i brakkvannsområder i sjøen, og andre i jord og mose. Hjuldyr finnes også i ekstreme polare områder, bl.a.på innlandsisen på Grønland.

I likhet med bjørnedyr kan hjuldyrene tørke helt ut. I uttørret tilstand kan de leve i flere år, og våkne opp når det kommer vann. Hos hjuldyr ble kryptobiose førtse gang beskrevet av A. van Leeuwenhook omkring 1700. Det var han som hadde oppfunnet mikroskopet, og så at hjuldyr fra takrenner kunne tørke helt ut, men live opp igjen når han tilsatte vann. I 1780 påviste L. Spallanzani kryptobiose hos hjuldyr, rundormer og bjørnedyr. Med datidens sterke religiøse tro trodde man at dyrene fikk en gjenfødelse.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.