Flerbørstemarken Thelepus cincinnatus
Flerbørstemarken Thelepus cincinnatus i familien Terebellidae.
Av /Artsdatabanken.
Lisens: CC BY SA 4.0

Terebellider er en familie av flerbørstemark. Felles for artene er lange tentakler plassert ved munnen som kan minne om spagetti, og på engelsk kalles disse flerbørstemarkene for «spaghetti worms».

Faktaboks

Også kjent som
familie , spaghetti worms
Vitenskapelig navn
Terebellidae

Bygning

Dette er forholdsvis store arter med lang, sylindrisk forkropp, og en smalere bakkropp. I dyrets forende sitter en bunt av tentakler, som brukes til å fange mat.

Levevis

Terebellidene lager rør av leire fra mudderet på bløtbunn i sjøen, eller av partikler fra sand og skjellbiter. Røret er gravd ned i løs bunn, festet under steiner eller inne i tomme muslingskall. Ut fra enden av røret sprer dyret de lange munntentaklene, med disse spiser de organisk materiale som faller ned på bunnen.

Utbredelse

I Norge finnes mer enn 40 arter i familien Terebellidae. De ulike artene er spredt langs hele kysten i ulike typer leveområder, habitater. Ulike arter har sin utbredelse på grunt vann, på sokkelen eller i dyphavet av Norskehavet.

Systematikk

De mer enn 40 artene representert i norske farvann er fordelt på nesten 30 ulike slekter.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

terebellider
Terebellidae
GBIF-ID
2487

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg