maneter

Brennmaneter er vanlige i norske farvann. Foto Arnstein Rønning. Lisens: CC-BY-3.0
.
Lisens: fri

Maneter, gelatinaktig, skålformet kroppsform vi finner hos ribbemaneter og i stadiet meduser hos mange nesledyr. Maneter er altså ikke en systematisk betegnelse på en gruppe dyr, men en form som finnes hos noen beslektede grupper.

Nesledyr

Glassmanet i medusestadiet. Foto: Alexander Vasenin. Lisens: CC BY SA 3.0

.
Lisens: fri

Vanligvis bruker vi betegnelsen maneter om stormanetenes og småmanetenes meduser. Både stormaneter og småmaneter hører til rekken nesledyr.

Meduser er det kjønnede stadiet i livsløpet til stormaneter og småmaneter med generasjonsveksling. Disse har to stadier, først som fastsittende polypp og deretter som frittsvømmende meduse eller manet.

De mest kjente stormanetene i norske farvann er glassmanet og et par brennmaneter. Den vanligste småmaneten er Hydra. Kjent fra varmere farvann er portugisisk krigsskip.

Ribbemaneter

Sjøstikkelsbær har manetform. De hører til rekken ribbemaneter. Foto: Melaine EL. Lisens: CC BY NC SA 2.0
.
Lisens: fri

Ribbemanetene har også manetform. De står nær nesledyrene, men utgjør en egen rekke i dyreriket. Den vanligste ribbemaneten i norske farvann er sjøstikkelsbær.

Likheter og forskjeller

På grunn av store likheter ble nesledyr og ribbemaneter tidligere betraktet som en og samme rekke. Men til tross for mange likhetstrekk regnes de nå som to atskilte rekker. Nesledyrene veksler mellom meduser og polypper, mens ribbemanetene bare har en kroppsform. De mangler også nesleceller. Likhetstrekkene er bl.a. at begge har cellelag med en ytre ektoderm og en indre entoderm, og at mellomrommet, som kalles en mesogløa, er fylt av en gelatinaktig, proteinholdig væske.

Kommentarer (2)

skrev Bendik Solberg

Hei har en hytte i aure og i dag så jeg mange små lilla maneter som lyste når de bevegde seg. Vet du hva den heter ?

svarte Lauritz S. Sømme

Hei,det er sansynligvis ribbemaneter. De er små, og kan være lysende. En av artene kalles sjøstikkelsbær. Det er en lang artikkel i SNL. Vennlig hilsen, Lauritz Sømme

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg