Mesozoer, liten dyregruppe, ble tidligere betraktet som en egen dyrerekke eller et underrike av dyreriket. Nyere forskning med DNA-analyser tyder på at de stammer fra flatormer eller andre dyr.

Mesozoene er ormelignende organismer, som regel bare 0,5 til 7 millimeter lange. Kroppen består av et epitel med ytre hår eller børster. Det omgir indre organer, som for det meste er kjønnsorganer. Kroppen har ofte bare 20 til 30 celler. De mangler nervesystem og muskler. De lever som parasitter i blekkspruter eller andre virvelløse marine dyr.

Mesozoene deles i to klasser. Rhombozoene (klasse Rhombozoa) omfatter 65 arter på verdensbasis. De er parasitter som lever i nyrene til forskjellige blekkspruter. De er lange og slanke i bygning. Hvis det blir for trangt hos verten, skiller rhombozoene ut kjønnsceller, som gir opphav til nye individer.

Orthonectidene (klasse Orthonectida) er også avlange i bygning, men mer tønneformet enn rhombozoene. De er parasitter i sjøstjerner, muslinger og børsteormer, hvor de ofte lever i kjønnsorganene og kan forårsake sterilitet hos verten. På et stadium består kroppen av et udelt cytoplasma med mange cellekjerner. Fra dette stadiet utvikles kjønnsmodne hunner og hanner, som bare er 0,2 millimeter lange.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

29. august 2016 skrev Lauritz S. Sømme

Mitt endringsforslag må evalueres av redaksjonen. Jeg er ikke fagansvarlig.

30. august 2016 svarte Mari Paus

Hei! Takk for oppdatering, jeg godkjente nå. Vennlig hilsen Mari i redaksjonen

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.