imam

Imamen Najeeb Naz leder fredagsbønnen ved Søndre Nordstrand Muslimske senter i Oslo. 
av /Aftenposten. Gjengitt med tillatelse

Imam, islamsk tittel med flere betydninger, blant annet bønneleder. Imam er arabisk og betyr «leder», «anfører» eller «den som står først i rekken».

Faktaboks

Uttale
imˈam
Etymologi
arabisk ‘forbilde, (religiøs) leder’

Bønneleder

Enhver mannlig muslim kan fungere som imam, det vil si lede en gruppe troende under den rituelle bønnen. I sunniislam kan kvinner lede bønn, men bare for andre kvinner. I sjiaislam leder ikke kvinner den rituelle bønnen (salah; namaz).

I sunniislam brukes tittelen imam også om en person som har fast tilknytning til en moské og som fungerer som bønneleder i moskeen. I iransk sjiaislam kalles den som leder den høytidelige fredagsbønnen for imam-jumah.

Ærestittel

Grunnleggerne av de fire sunniislamske lovskolene bærer imam-tittelen. Ayatollah Khomeini kalles imam i den iranske grunnloven av 1979.

Det islamske fellesskapets politisk-religiøse leder

I tidlig tid ble tittelen anvendt parallelt med kalif-tittelen. I sjiaislam fikk læren om imamen en sentral plass i troslæren. Den største gruppen, Tolvskolen (ithna ashariyya), bekjenner seg til tolv imamer, men det finnes også alternative imam-rekker og imam-doktriner hos andre sjiamuslimske grupper, se ismaelitter (syv-skolen) og zayditter (fem-skolen).

Imam-rekken startet med Ali Ibn Abi Talib, profetens fetter og svigersønn. Ifølge sjia-doktrinen hadde profeten selv utpekt Ali og hans to sønner med Fatima som sine etterfølgere. Imamene var ikke bare samfunnets politisk-religiøse ledere, i kraft av sin guddommelige natur var de også ufeilbarlige og syndfrie; de hadde en fullkommen og esoterisk kunnskap om Koranen, Loven og alle vitenskaper. Den tolvte og siste imam døde ikke, men gikk inn i en skjult tilværelse (ghayba) hvorfra han fortsetter å rettlede de troende. Ved historiens slutt skal han vende tilbake som mahdi, den rettledende.

Pilegrimsferd til imamenes gravsteder er et fremtredende trekk ved sjia-islamsk fromhetsliv; tre av de mest populære pilegrimsmålene er Imam Alis grav i Najaf (Irak), Imam Husayns grav i Karbala (Irak) og Imam Rezas grav i Mashhad (Iran).

De tolv imamene ifølge den sjiaislamske tolvskolen

1. Ali ibn Abi Talib (d. 661)
2. Hasan ibn Ali (d. 669)
3. Husayn ibn Ali (d. 680)
4. Ali ibn Husayn, Zayn al-Abidin (d. 714)
5. Muhammad al-Baqir (d. 733)
6. Jafar al-Sadiq (d. 765)
7. Musa al-Kazim (d. 799)
8. Ali al-Ridah/Ali Reza (d. 818)
9. Muhammad al-Taqi (d. 835)
10. Ali al-Naqi (d. 868)
11. Hasan al-Askari (d. 874)
12. Muhammad al-Mahdi

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg