En formell, offentlig tilkjennegitt overgang fra et trossamfunn eller en religion til en annen, dvs. ikke en plutselig, indre opplevelse eller omvendelse av religiøs art. Overgangen er ofte, men ikke alltid, ledsaget av et bestemt ritual som markerer innlemmelsen i det nye fellesskapet.

Konversjon mellom ulike kristne kirker forekommer ofte og fordrer vanligvis ikke at dåpsritualet gjentas, men enkelte kirker, for eksempel den koptiske kirke, krever gjendåp. På norsk betegner ordet oftest overgang fra et protestantisk kirkesamfunn til den romersk-katolske kirke. Opptagelsen finner da vanligvis sted under en messe, etter forutgående skriftemål, og består i at konvertitten fremsier den nikenske trosbekjennelse og gir sin tilslutning til kirkens læremyndighet. Deretter blir vedkommende konfirmert og får del av nattverden.

Buddhismen praktiserer et enkelt ritual ved konversjon, det er tilstrekkelig å fremsi tilfluktsformelen: «Jeg tar min tilflukt til Buddha, jeg tar min tilflukt til Dharma (Læren), jeg tar min tilflukt til Sangha (Forsamlingen)». I fundamentalistiske hindu-kretser er det utarbeidet et eget renselsesritual som anvendes når en gruppe som tidligere var kristne eller muslimer, men som antas på et eller annet tidspunkt i historien å ha vært hinduer, gjeninntas i hindusamfunnet.

På samme måte som kristendom og buddhisme er islam en misjonerende religion. Ritualet for innlemmelse i det religiøse fellesskapet er enkelt; konvertitten foretar «de store renselser» (ghusl) og resiterer deretter trosbekjennelsen på arabisk. Dette skjer i nærvær av muslimske vitner, gjerne i moskeen, men det er ingen faste regler for dette. Opplæring i muslimsk troslære og praksis går iblant forut for konversjon, men både konversjonspraksis og de krav som stilles er lite formalisert, og varierer i ulike miljøer og fra land til land.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.