Norske muslimer markerer id al-fitr i moskeen til Islamic Cultural Center på Grønland i Oslo i august 2012.
Eid ul-fitr
Av /NTB Scanpix.
Dekorasjon til id al-fitr
Familie markerer fastens slutt
Fastens slutt
Av /iStock/Getty images.

Artikkelstart

Id al-fitr, «fastebrytingens fest», er en religiøs fest som feires av muslimer ved avslutningen av fastemåneden ramadan. Festen kalles også id al-saghir, som betyr «den lille høytid» på arabisk, eid-ul-fitr, eller bare id/eid, som betyr høytid eller fest. På tyrkisk kalles festen seker bayrami, «sukkerfesten». Id al-fitr er den ene av de to årlige høytidene som feires av hele det islamske fellesskapet. Den andre er offerfesten, id al-adha.

Faktaboks

Etymologi

arabisk ‘festen for fastens avslutning’

Også kjent som

eid al-fitr, id al-saghir, eid-ul-fitr, id

Når feires id al-fitr?

Ifølge den islamske kalenderen, hijri-kalenderen, begynner festen den første dagen i måneden shawwal, måneden som følger ramadan, og den varer i tre dager. Å bli enig om det nøyaktige tidspunktet for fastens begynnelse og avslutning har vist seg å være vanskelig både i den muslimske verden og blant muslimer i Europa. Denne årlige «kalenderfeiden» speiler ofte rivaliseringen mellom ulike grupper og land, og ramadan begynner eller avsluttes sjelden på en felles dato. Muslimer i Europa kan for eksempel velge å følge opprinnelseslandets religiøse myndigheter, religiøse autoriteter fra den trosretningen de tilhører (sunni-sjia), eller ganske enkelt astronomiske observasjoner og beregninger på stedet de bor. Dette betyr at i en og samme by kan muslimer begynne og avslutte ramadan med en eller flere dagers mellomrom.

Feiringen

Festen innledes med høytidelig fellesbønn og preken (khutba) i moskeen. Man kler seg i festklær, voksne og barn gir og mottar gaver, og man besøker familie og venner eller sender id-kort. I tilknytning til festen betales en obligatorisk fasteavgift (zakat al-fitr) for hvert familiemedlem. Avgiften skal gå til de trengende og er et uttrykk for de troendes solidaritet. Denne må ikke forveksles med zakat, en av islams fem søyler, som er den religiøse skatten som betales av overskuddet av årlig opptjente midler. Muslimer over hele verden feirer på denne måten: Etter id-bønn og khutba markeres tilhørighet til fellesskapet ved å spise sammen og gi og motta gaver. Besøk hos slekt og venner er viktig. Hvert muslimsk land har sine festretter og søtsaker som serveres til id.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg