id al-fitr

Id al-fitr, 'fastebrytingens fest', religiøs fest som feires av muslimer ved avslutningen av fastemåneden ramadan. Festen kalles også id al-saghir som betyr 'den lille høytid' på arabisk, eid-ul-fitr, eller bare id/ eid som betyr høytid eller fest. På tyrkisk kalles festen seker bayrami, ’sukkerfesten’. Id al-fitr er den ene av de to årlige høytidene som feires av hele det islamske fellesskapet. Den andre er offerfesten, id al-adha.

Ifølge den islamske kalenderenhijri-kalenderen, begynner festen den første dagen i måneden shawwal, måneden som følger ramadan, og den varer i tre dager. Å bli enig om  det nøyaktige  tidspunktet for fastens begynnelse og avslutning har vist seg å være  vanskelig både i den muslimske verden og blant muslimer i Europa. Denne årlige ’kalenderfeiden’ speiler  ofte rivaliseringen mellom ulike grupper og land, og ramadan begynner eller  avsluttes  sjelden på en felles dato. Muslimer i Europa kan for eksempel velge å følge opprinnelseslandets religiøse myndigheter, å følge religiøse autoriteter fra den trosretningen de tilhører (sunni-sjia) eller ganske enkelt å følge astronomiske observasjoner og beregninger på stedet de bor. Dette betyr at i en og samme by kan muslimer begynne og avslutte ramadan med en eller flere dagers mellomrom. 

Festen innledes med høytidelig fellesbønn og preken (khutba) i moskeen; man kler seg i festklær, voksne og barn  gir og mottar gaver, og man besøker familie og venner eller sender id-kort. I tilknytning til festen betales en obligatorisk fasteavgift (zakat al-fitr) for hvert familiemedlem. Avgiften skal gå til de trengende og er et uttrykk for de troendes solidaritet. Denne må ikke forveksles med zakat, en av islams fem søyler,  som er den religiøse skatten som betales av overskuddet av årlig opptjente midler. Muslimer over hele verden feirer på denne måten: Etter id-bønn og khutba markeres tilhørighet til fellesskapet ved å spise sammen og  gi og motta gaver. Besøk hos slekt og venner er viktig. Hvert muslimsk land har sine festretter og søtsaker som serveres til id. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.