Mashhad

Imam Reza var den åttende sjiamuslimske imam, og døde som martyr i 818.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Mashhad er en by i nordøstlige Iran, rundt 750 km øst for Teheran, og er hovedstad i provinsen Razavi-Khorasan. Den er landets nest største by med over 3,3 millioner innbyggere i storbyområdet (Iran Census, 2016). Byen er ansett som en av de helligste i sjiaislam, ettersom den åttende sjiamuslimske imam ble gravlagt her.

Faktaboks

Uttale
mashhˈad
Også kjent som
Meshed Mashad

Bybeskrivelse

Byen er lokalisert mellom to fjellkjeder omtrent 985 moh. Den er omgitt av en bymur og har flere store markeder, moskeer, universiteter og teologiske skoler (madrasaer). Mange hoteller er sentrert rundt byens største marked, Bazaar-e Reza. Sentralt ligger Imam Reza-helligdommen som er en moské og gravmælet for den åttende sjiamuslimske imam.

Næringsliv

Mashhad er en handels- og industriby, og det viktigste senteret i nordøstlige Iran. Industrien omfatter behandling av naturgass og produksjon av bomull, ull, tepper og næringsmiddel. Byen har blant annet vei- og jernbaneforbindelse til Asjgabat (Turkmenistan) og veiforbindelse til Herat (Afghanistan), og den fungerer som en viktig handelsforbindelse til Irans grenseland i Øst- og Sentral-Asia.

Mashhad har en betydelig turistnæring, og Imam Reza-helligdommen gjør byen til et av verdens fremste mål for sjiamuslimske pilegrimsreisene. Den betjenes av Mashhad internasjonale lufthavn som er landets nest største målt i antall passasjerer.

Historie

Byens opprinnelige navn var Sanabad og fra slutten av første årtusen var den en liten landsby. Imam Rezas død og begravelse i 818 gjorde at byen fikk økt betydning og ble et mål for sjiamuslimske pilegrimsreisene.

I 1220 invaderte styrker fra mongolriket regionen og ødela flere byer i nærheten av Mashhad. Blant annet ble den nærliggende storbyen Tus fullstendig ødelagt i 1389. Overlevende fra de ruinerte byene bosatte seg i Mashhad noe som førte til at den vokste betraktelig. Fra slutten av 1400-tallet var byen regionens største sentrum og navnet Sanabad forsvant gradvis fra dagligtalen. Deretter fungerte den som et viktig karavanesentrum med transportlinjer til Irans grenseland i øst, og den ble utsatt for tidvise angrep fra afghanske og usbekiske styrker.

I nyere tid har Mashhad gått gjennom flere perioder med modernisering av infrastruktur, og Imam Reza-helligdommen har vært gjenstand for flere ombygginger. Under Phalavidynastiet (1925–1979) ble byen betraktelig utbygget med støtte fra landets oljeinntekter. Blant annet ble transportnettverket forstørret og bysentrumet fikk tilføyet nye moderne bygningskomplekser. Etter den islamske revolusjonen i 1979 har myndighetene fokusert på å holde Imam Reza-helligdommen vedlike og fremheve byen som et kulturelt og religiøst senter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg