Pilegrimer ved Kaba i Mekka
.
Lisens: CC BY SA 2.0

Id al-adha er en religiøs fest som feires over hele den muslimske verden ved avslutningen av hajj, den årlige pilegrimsferden til Mekka. Den kalles også id al-kabir («den store høytiden») og er en av de to store årlige festene. Den andre er id al-fitr, som markerer at fastemåneden ramadan er over. Id betyr fest eller høytid på arabisk.

Faktaboks

Etymologi

arabisk ‘offerfesten’ ʿid al-aḍḥā

Også kjent som

id al-kabir

Høytiden starter den tiende dagen i det islamske årets tolvte måned, dhu-l-hijja, og innledes med rituell bønn og khutba, det vil si preken, på en åpen bønneplass ute eller i moskeen.

Id al-adha er en offerfest, og på den første dagen ofrer pilegrimene i Mina (ved Mekka) et dyr til minne om Abraham som var villig til å ofre sin sønn (sure 37, 102–105). Offerdagen er den første av en tre dager lang feiring.

Slaktofferet utføres over hele den muslimske verden, og festen omfatter festmåltider, gaver og samvær med slekt og venner. I henhold til forskriftene skal en tredjedel av slaktedyret deles ut til trengende.

I Norge

I Norge er id al-adha vanligvis enklere markert, men grunnelementene med bønn og feiring er de samme som for andre deler av verden. Noen muslimer vil for eksempel bestille et slaktoffer fra muslimske slaktere i Norge, mens mange vil sende penger til slekt eller venner i andre land slik at slaktofferet kan utføres der og almissen fra offerdyret kan deles ut til trengende. Andre igjen vil rett og slett gi ekstra almissepenger og selv kjøpe alminnelig kjøtt til egen feiring.

Id al-adha i Norge har også ofte preg av å være en mindre fest enn id al-fitr, til tross for at den rituelt sett er en større og mer langvarig markering.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg