islams fem søyler

Islams fem søyler, de religiøse pliktene som pålegges enhver voksen muslim. Pliktene pålegges begge kjønn. Troens fem søyler er:

  1. trosbekjennelsen (shahada)
  2. den rituelle bønnen (salah)
  3. den rituelle avgiften (zakat)
  4. fasten (sawm)
  5. pilegrimsferden til Mekka (hajj)

Reglene i islam for atskillelse mellom menn og kvinner og reglene for rituell renhet, vil i praksis begrense kvinner mer enn menn. Barn oppfordres til å utføre bønnen sammen med voksne, men ingen religiøs plikt er obligatorisk før etter puberteten.

At det er akkurat fem søyler, er basert på et utsagn av profeten Muhammad i hadith, overlevert både i sunni- og sjiaislamske kilder, hvor han sier: «Islam bygger på fem prinsipper».

Trosbekjennelsen, shahada lyder: «Det er ingen Gud uten Allah, og Muhammad er hans profet (rasul).» Dermed understrekes to grunnleggende trossannheter: 1) læren om én Gud, og 2) profetlæren.

Den rituelle bønnen, salah, (til forskjell fra personlig bønn, som også praktiseres) skal forrettes fem ganger daglig. Sjiamuslimer ber tre ganger om dagen, siden to av bønnetidene slås sammen. Bønnen kan utføres hvor som helst, men særlig betydning tillegges den felles fredagsbønnen i moskéen.

Den rituelle avgiften, zakat, skal gå til de trengende. I sunni-islam beregnes zakat til 2,5 prosent av årlig overskudd (alt som er nødvendig for en vanlig levestandard er ikke underlagt zakat). Sjia-islam har et annet system: De troende betaler zakat bare av bestemte fødevarer og eiendeler. I tillegg betaler de khums, 20 prosent av det årlige overskuddet. Betaling av religiøse skatter er frivillig; forsøk på å omgjøre religiøse skatter til offentlig, obligatorisk skatter har vært gjennomført i enkelte muslimske land i nyere tid, i første rekke Pakistan.

Fasten, sawm, i måneårets niende måned ramadan, innebærer at den troende fra daggry til etter solnedgang avholder seg fra å spise, drikke (og røyke) og er seksuelt avholden.

Pilegrimsferden til Mekka, hajj, pålegges alle troende én gang i livet så fremt de er helsemessig, økonomisk og praktisk i stand til det.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.