Teksten til shahada, den første søylen, gjengitt på fasaden til en moské nordvest i India.
/akg-images.
Palestinske studenter i bønn på en skole i Gaza. Den rituelle bønnen er én av islams fem søyler.
/AP.

Islams fem søyler, de religiøse pliktene som pålegges enhver voksen muslim. Pliktene pålegges begge kjønn. Troens fem søyler er:

Faktaboks

Etymologi
arabisk arkan al-din
  1. trosbekjennelsen (shahada)
  2. den rituelle bønnen (salah)
  3. den rituelle avgiften (zakat)
  4. fasten (sawm)
  5. pilegrimsferden til Mekka (hajj)

I islam vil reglene for atskillelse mellom menn og kvinner og reglene for rituell renhet i praksis begrense kvinner mer enn menn. Barn oppfordres til å utføre bønnen sammen med voksne, men ingen religiøs plikt er obligatorisk før etter puberteten.

Fem søyler

At det er akkurat fem søyler, er basert på et utsagn av profeten Muhammad i hadith, overlevert både i sunni- og sjiaislamske kilder, hvor han sier: «Islam bygger på fem prinsipper».

Trosbekjennelsen

Trosbekjennelsen, shahada, lyder: «Det er ingen Gud uten Allah, og Muhammad er hans profet (rasul).» Dermed understrekes to grunnleggende trossannheter: Den første er læren om én Gud, og den andre er profetlæren.

Den rituelle bønnen

Den rituelle bønnen, salah, skal forrettes fem ganger daglig. Den skiller seg fra personlig bønn, som også praktiseres. Sjiamuslimer ber tre ganger om dagen, siden to av bønnetidene slås sammen. Bønnen kan utføres hvor som helst, men særlig betydning tillegges den felles fredagsbønnen i moskeen.

Den rituelle avgiften

Zakat al-fitr

Innsamling av zakat al-fitr under id-feiringen.

Zakat al-fitr
Av /NTB.

Den rituelle avgiften, zakat, skal gå til de trengende. I sunniislam beregnes zakat til 2,5 prosent av årlig overskudd. Alt som er nødvendig for en vanlig levestandard er ikke underlagt zakat. Sjiaislam har et annet system: De troende betaler zakat bare av bestemte fødevarer og eiendeler. I tillegg betaler de khums, 20 prosent av det årlige overskuddet. Betaling av religiøse skatter er frivillig. Enkelte muslimske land i nyere tid, i første rekke Pakistan, har derimot forsøkt å omgjøre religiøse skatter til offentlige, obligatoriske skatter.

Fasten

Fasten, sawm, i måneårets niende måned ramadan, innebærer at den troende fra daggry til etter solnedgang avholder seg fra å spise, drikke (og røyke) og er seksuelt avholden.

Pilegrimsferden

Pilegrimsferden til Mekka, hajj, pålegges alle troende én gang i livet så fremt de er helsemessig, økonomisk og praktisk i stand til det.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg