Pilegrimer ved Kaba i Mekka.
.
Lisens: CC BY SA 2.0

Hajj er pilegrimsferden til Mekka som alle voksne muslimer som er praktisk og økonomisk i stand til det har plikt til å gjennomføre minst én gang i løpet av livet. Hajj er en av islams fem søyler, det vil si religiøse plikter. Pilegrimsferden feires hvert år i den tolvte måneden i det islamske året, dhu l-hijja. Målet for pilegrimsferden er Kaba i moskeen i byen Mekka i Saudi-Arabia. Byen er et hellig område (haram, egentlig «forbudt område», som viser til at visse begrensninger gjelder i området). Bare muslimer har adgang, pilegrimene skal overholde bestemte rituelle regler og planter og dyr er fredet.

Faktaboks

Uttale
hadʒ

Riter

De fleste ritene under pilegrimsferden er forbundet med den islamske versjonen av historien om Abraham, som blir sett på som pilegrimsferdens grunnlegger. Pilegrimsferden starter ved Kaba, som ifølge tradisjonen først ble bygd av Adam, og siden gjenreist av Abraham og Ismael etter syndfloden. Pilegrimene går sju ganger rundt Kaba (tawaf, det rituelle løpet»), deretter passerer de gjennom den 385 meter lange passasjen mellom de to høydene al-Safa og al-Marwa, som er bygd inn som et galleri i moskeen (say). Til sammen utgjør tawaf og say «den lille pilegrimsferden» (umra), som også kan utføres som en from handling når som helst på året, men regnes ikke da som gyldig utført hajj.

Annen del av pilegrimsferden er turen til Arafat-sletten ved Barmhjertighetens fjell, rundt 22 km utenfor Mekka. Her tilbringes den niende dagen i dhu-l-hijja, fra solen står i middagshøyde til solnedgang. Dette er den sentrale delen av pilegrimsferden, uten wukuf («stans, opphold») er ikke hajj gyldig. Pilegrimene tilbringer natten i Muzdalifa og kommer neste dag til Mina, der man kaster steiner på tre steinstøtter (slik Abraham drev Satan bort med stein). Dette er også slaktedagen med rituell slakting av geit, kamel eller sau. Dagen faller sammen med offerfesten (id al-adha), en av de store festene som feires over hele den muslimske verden.

Pilegrimsferden representerer en videreføring av den førislamske pilegrimsferden til Mekka.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg