Ramadan-lys i Geylang Serai, Singapore. Av /Flickr. CC BY 2.0

ramadan

Muslimer i El Cajun i California spiser kveldsmåltidet iftar under ramadan.
/The IIP Photo Archive.
Lisens: CC BY SA 2.0
Lykter som pynt i trærne i måneden ramadan i Kairo.

Artikkelstart

Ramadan er den islamske fastemåneden, måneårets niende måned. Fasten, eller sawm på arabisk, i ramadan er en av islams fem søyler og en religiøs plikt for alle muslimer. Fastepåbudet er gitt i Koranen og utdypet i hadith-litteraturen og i rettslitteraturen. Dato for fastemånedens begynnelse er hvert år avhengig av måneobservasjoner og starter når nymånen viser seg. Ramadan avsluttes når nymånen som markerer måneden shawwal, blir synlig. Fasten kan imidlertid ikke vare lenger enn 30 dager.

Faktaboks

Uttale
ramadˈan
Etymologi
arabisk

Faste

Under ramadan skal man gi avkall på mat og drikke fra daggry til solnedgang, etter maghrib-bønnen. Det er heller ikke tillatt å røyke, og det kreves seksuell avholdenhet. Den fysiske fasten er et ytre uttrykk for indre renselse. I ramadan understrekes betydningen av fellesskap og solidaritet, tålmodighet og selvbeherskelse, og de troende oppfordres til å strebe etter det gode, avstå fra all strid og ufred og konsentrere seg om åndelig fordypelse. Tanken om bot og anger, som i mange religiøse tradisjoner er knyttet til faste, står ikke sentralt, men er heller ikke helt fraværende. Selve ordet ramadan betyr «stor hete», og dette tolkes som heten som renser og brenner bort synd og overtredelser.

Bakgrunn

Ramadan markerer profeten Muhammads første åpenbaring: «I måneden ramadan, hvori Koranen ble åpenbart som ledelse for menneskene...» (sure 2.185). Dette tidfestes til en av de ti siste dagene av ramadan, som følgelig er en særlig høytidelig del av fastemåneden: «Vi har sendt den ned i Skjebnenatten ... Skjebnenatten er mer verd enn tusen måneder. I den stiger englene og Ånden ned, på sin Herres bud, med verv av alle slag. Den er fred til morgenrøden stiger frem» (sure 97). «Skjebnenatten» eller «Maktens natt» (laylat al-qadr) er sunnitradisjonen knyttet til 27. ramadan.

Tradisjoner og ritualer

I moskeene leses hele Koranen i løpet av ramadan, og her samles folk til tarawih-bønnene (salat al-tarawih, «pausebønnene»). Dette er frivillige bønner som består av opptil 40 deler. Sjiamuslimene har en sørgehøytid knyttet til minnet om Ali ibn Abi Talibs død den 21. ramadan. Fasten avsluttes med en av de to store årlige høytidene, id al-fitr, «fastebrytingens fest». Før den store id-bønnen, som markerer fasteslutt, skal de troende betale zakat al-fitr, en religiøs avgift for hvert enkelt medlem av en muslimsk husstand. Avgiften går i sin helhet til veldedige formål. Zakat al-fitr må ikke forveksles med zakah/zakat, den rituelle avgiften som er en av islams fem søyler.

Ramadan-fasten er ingen plikt for barn før puberteten. Kvinner som har menstruasjon, er gravide, nettopp har født, eller som ammer, er fritatt fra faste. Også syke, gamle eller folk på reise er fritatt.

Fasten overholdes av mange, men med regionale variasjoner: I Sør-Asia og Sørøst-Asia deltar nærmere 90 prosent, i Europa og USA faster trolig omkring halvparten. En fransk undersøkelse antyder at 60 prosent deltar.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg