Qom

Hazrat-e Masumeh er en helligdom i Qum i Iran.
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Qom er en by i Iran, 150 km sør for Teheran, med rundt 1,3 millioner innbyggere (Iran Census, 2016). Byen er ansett som en av de helligste byene i sjiaislam. Blant annet ble Fatima, datter av profeten Muhammad og hustruen Khadija, begravet her.

Faktaboks

uttale:

kum

også kjent som:
Ghom, Qum, Kum

Bybeskrivelse

Qom er Irans sentrum for teologisk og juridisk opplæring innen sjiaislam, og har landets største sjiamuslimske skole (madrasa). Flere moskeer og Hazrat-e Masumeh-helligdommen, som er et mausoleum for Fatima, ligger her. Qom er et mål for sjiamuslimske pilegrimsreisende fra hele regionen.

Bomulls-, glass- og leirvarer produseres i byen, og i omegnen finnes petroleums- og naturgassfelter. Den er også et vei- og jernbaneknutepunkt.

Historie

Qom var et urbanisert område i oldtiden og ble på 600-tallet erobret av araberne. På slutten av 800-tallet ble den et sjiamuslimsk sentrum, og blant annet fikk Fatimas (605–633) død i byen stor betydning.

På 1200-tallet ble byen ødelagt av hærer fra Mongolriket, og på slutten av 1300-tallet ble den erobret av Timur Lenk. Under safavidene (1501–1736) ble store deler av Fatimas mausoleum konstruert, blant annet den forgylte kuppelen. I denne perioden ble Qom et populært mål for pilegrimsreisende.

Under den islamske revolusjonen i 1979 var byen et midtpunkt for de geistliges demonstrasjoner mot sjahen. Ayatollah Khomeini var utdannet i Qom, og bodde i byen under sine første år som øverste leder av Iran for å samle makten blant de geistlige. Deretter har byen fått økt betydning og vært i vekst som opplæringssenter for sjiamuslimske lærde.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg