Qom

Hazrat-e Masumeh
Hazrat-e Masumeh er en helligdom i Qum i Iran.
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Artikkelstart

Qom er en by i Iran, 150 km sør for Teheran, med rundt 1,3 millioner innbyggere (Iran Census, 2016). Byen er ansett som en av de helligste byene i sjiaislam. Blant annet ble Fatima, datter av profeten Muhammad og hustruen Khadija, begravet her.

Faktaboks

Uttale

kum

Også kjent som
Ghom, Qum, Kum

Bybeskrivelse

Qom er Irans sentrum for teologisk og juridisk opplæring innen sjiaislam, og har landets største sjiamuslimske skole (madrasa). Flere moskeer og Hazrat-e Masumeh-helligdommen, som er et mausoleum for Fatima, ligger her. Qom er et mål for sjiamuslimske pilegrimsreisende fra hele regionen.

Bomulls-, glass- og leirvarer produseres i byen, og i omegnen finnes petroleums- og naturgassfelter. Den er også et vei- og jernbaneknutepunkt.

Historie

Qom var et urbanisert område i oldtiden og ble på 600-tallet erobret av araberne. På slutten av 800-tallet ble den et sjiamuslimsk sentrum, og blant annet fikk Fatimas (605–633) død i byen stor betydning.

På 1200-tallet ble byen ødelagt av hærer fra Mongolriket, og på slutten av 1300-tallet ble den erobret av Timur Lenk. Under safavidene (1501–1736) ble store deler av Fatimas mausoleum konstruert, blant annet den forgylte kuppelen. I denne perioden ble Qom et populært mål for pilegrimsreisende.

Under den islamske revolusjonen i 1979 var byen et midtpunkt for de geistliges demonstrasjoner mot sjahen. Ayatollah Khomeini var utdannet i Qom, og bodde i byen under sine første år som øverste leder av Iran for å samle makten blant de geistlige. Deretter har byen fått økt betydning og vært i vekst som opplæringssenter for sjiamuslimske lærde.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg