Nise
Nise ved øya Texel, Nederland.
Nise
Av /Shutterstock.
Spermhval
Spermhvalen har et spesielt utseende med stort hode med en tykk, butt snute. De ansees ofte som typiske for hvordan hvaler ser ut.

Tannhvaler er en av to grupper av nålevende hvaler ved siden av bardehvalene. Noen eksempler på tannhvaler er delfiner, niser, spekkhogger og spermhval.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Odontoceti
Beskrevet av
Flower, 1867

Beskrivelse

Tannhvalene skiller seg fra bardehvalene blant annet ved at de har tenner og ikke barder. Videre har de én neseåpning (ikke to som bardehvalene), mer eller mindre usymmetrisk kranium og relativt liten tunge.

Tannhvalhannen blir i motsetning til bardehvalhannen like lang som eller lengre enn hunnen. De aller fleste tannhvalartene er relativt små med lengder fra 1,5 m til ca. 6 m. Spermhvalen, som kan bli opptil 20 m lang (hannen), er den største arten.

Slektskap

Tannhvalen er den største av de to underordenene i ordenen hvaler, med om lag 70 forskjellige arter fordelt på seks familier. I norske farvann er det observert 14 arter, hvorav ulike arter av delfiner ofte kan sees helt inne ved land.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

tannhvaler
Odontoceti
Artsdatabanken-ID
48151

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg