pelsdyroppdrett

Pelsdyroppdrett. Avkom etter kombinasjon av forskjellige mutasjoner av rev. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Pelsdyroppdrett, systematisk formering og røkt av dyr der pelsproduksjon er det økonomiske siktemål. Forskjellige mutasjoner og/eller kombinasjoner av mink, rev, nutria, chinchilla, mårhund og ilder er etter denne definisjonen de viktigste pelsdyr. Mink og rev dominerer verdens pelsdyravl.

Faktaboks

også kjent som:
pelsdyravl

I Norge er rev og mink de dominerende artene. Av rev holdes to arter, blårev og sølvrev. Sølvreven er en mutasjon av rødreven. Blårev er en fjellrev. Både rev og mink finnes i mange ulike fargetyper. Antall pelsdyrgårder er ca. 650 (2006), de fleste er små familiedrevne enheter. Størst minkproduksjon er det i Rogaland og Telemark, mens reveproduksjonen er størst i Sogn og Fjordane, Sør-Trøndelag, Oppland og på Møre. Lokalt miljø, og i noen grad tilgangen på fôrmidler fra det lokale miljø, har medvirket til en slik produksjonsfordeling. Hovedfôret til mink og rev er biprodukter fra fiskeri- og landbruksindustrien. Det er produkter som har høy næringsverdi, men som ikke kan utnyttes til menneskeføde eller til andre husdyr, og som det ville vært et stort miljøproblem å bli kvitt på annen måte. I 2004 ble det i Norge omsatt 300 000 minkskinn og 400 000 reveskinn til en samlet verdi av 250 mill. kr. Ca. 98 % går til eksport.

Organisering

Hovedorganisasjonen for norske pelsdyroppdrettere er Norges Pelsdyralslag. Laget har datterselskapet Oslo Skinnauksjoner S/L, som er viktig for omsetningen av skinn. Sammen med oppdretternes organisasjoner i Danmark, Finland og Sverige drives markedsføring på det internajonale marked med SAGA som varemerke for skandinaviske kvalitetsskinn.

Pelsdyrnæringens yrkesutøvere og deres organisasjoner har måttet innrette seg på relativt hurtige og ofte store svingninger i priser, samtidig som nye markeder og nye produksjonskrav stiller økende krav til kapasitet, assortiment, kvalitet og markedsføring. Pelsdyrnæringen har vært gjenstand for debatt om hvorvidt det er etisk forsvarlig å holde rovdyr i fangenskap for skinnets skyld. Dyrevernaktivister har også gått til aksjoner mot pelsfarmer og sluppet løs dyrene. Arbeidet med bedret dyrevelferd i Stortingsmelding nr. 12 (2002–2003) «Om dyrehold og dyrevelferd» fokuserer på at driftssystemene skal tilpasses dyrenes atferdsbehov i større grad enn tidligere, bl.a. ved å gi dyrene større areal i burene og slik stimulere til større aktivitet hos dyrene. Denne tilpassingen arbeides det med fra næringens side.

Historikk

De første forsøk på oppdrett av pelsdyr i farm tok til i 1865 på vestkysten av Alaska med oppdrett av blårev. 1866 ble det gjort forsøk på oppdrett av mink, mens oppdrett av sølvrev begynte 1887. De første sølvrever i Europa ble innført til Norge i 1913.

Se også mink, pelsverk og rev.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg