blåkveite

Blåkveite, øyesiden. Blåkveita kan bli opptil én meter lang, og kan veie opptil 20 kilogram.
Av .
Lisens: CC BY NC SA 4.0
Blåkveite, blindsiden. I motsetning til andre flyndrefisker i Norge er blåkveita også farget på siden vendt ned mot bakken, kalt blindsiden.
Av .
Lisens: CC BY NC SA 4.0

Artikkelstart

Blåkveite er en art av fisk i flyndrefamilien. I motsetning til våre andre flyndrefisker er blåkveita også farget på blindsiden. Blindsiden er den kroppssiden hos flyndrefisker som vender ned.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Reinhardtius hippoglossoides
Beskrevet av
(Walbaum, 1792)

Utbredelse

Blåkveite er utbredt i alle nordlige farvann, men forekommer hovedsakelig i områder der vanntemperaturen er lavere enn 4 grader celsius. Det finnes flere bestander som i liten grad utveksler individer seg i mellom. I norske farvann er det en viktig bestand som lever fra det som kalles Eggakanten til Frans Josefs land og Barentshavet.

Biologi

Blåkveita kan bli opptil en meter lang og veie opptil 20 kg. Som hos de fleste fisk blir hunnfisken større og eldre enn hannfisken. Blåkveita er en arktisk fisk som lever i nordområdene på 200–2000 meters dyp. Arten lever av ulike arter fisk, blekksprut og krepsdyr. Den kan vandre langt.

Fiske

Blåkveite fiskes med trål, line og garn og omsettes både saltet, røykt og som filet. Norsk fangst har variert betydelig, fra noen tusen tonn og opptil 70 000 tonn. I perioder har fangstene vært lave, og fisket har også i perioder vært stanset. Bestanden i det nordøstlige Atlanterhavet forvaltes i fellesskap av Norge og Russland. Anbefalte kvoter i 2021 og 2022 er mellom 99 000 og 23 000 tonn.

Som matemne

Blåkveite er en fet fisk som selges i skiver eller røkt. Innholdet av fett i blåkveite varierer med årstidene og næringstilstand og mengden av omega-3 fettsyrer er derfor variabel. Den gir imidlertid et godt tilskudd av disse fettsyrene og er en god kilde til vitamin D.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

blåkveite
Reinhardtius hippoglossoides
Artsdatabanken-ID
43247
GBIF-ID
2409383

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg