blåkveite

Blåkveite, øyesiden. Blåkveita kan bli opptil én meter lang, og kan veie opptil 20 kilogram.
Av .
Lisens: CC BY NC SA 4.0
Blåkveite, blindsiden. I motsetning til andre flyndrefisker i Norge er blåkveita også farget på siden vendt ned mot bakken, kalt blindsiden.
Av .
Lisens: CC BY NC SA 4.0

Blåkveite er en art av fisk i flyndrefamilien. I motsetning til våre andre flyndrefisker er blåkveita også farget på blindsiden. Blindsiden er den kroppssiden hos flyndrefisker som vender ned.

Faktaboks

også kjent som:
Reinhardtius hippoglossoides

Utbredelse

Blåkveite er utbredt i alle nordlige farvann, men forekommer hovedsakelig i områder der vanntemperaturen er lavere enn 4 grader celsius. Det finnes flere bestander som i liten grad utveksler individer seg i mellom. I norske farvann er det en viktig bestand som lever fra det som kalles Eggakanten til Frans Josefs land og Barentshavet.

Biologi

Blåkveita kan bli opptil en meter lang og veie opptil 20 kg. Som hos de fleste fisk blir hunnfisken større og eldre enn hannfisken. Blåkveita er en arktisk fisk som lever i nordområdene på 200–2000 meters dyp. Arten lever av ulike arter fisk, blekksprut og krepsdyr. Den kan vandre langt.

Fiske

Blåkveite fiskes med trål, line og garn og omsettes både saltet, røykt og som filet. Norsk fangst har variert betydelig, fra noen tusen tonn og opptil 70 000 tonn. I perioder har fangstene vært lave, og fisket har også i perioder vært stanset. Bestanden i det nordøstlige Atlanterhavet forvaltes i fellesskap av Norge og Russland. Anbefalte kvoter i 2019 og 2020 var rundt 23 000 tonn.

Som matemne

Blåkveite er en fet fisk som selges i skiver eller røkt. Innholdet av fett i blåkveite varierer med årstidene og næringstilstand og mengden av omega-3 fettsyrer er derfor variabel. Den gir imidlertid et godt tilskudd av disse fettsyrene og er en god kilde til vitamin D.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg