blåkveite

Blåkveite, benfiskart i flyndrefamilien. I motsetning til våre andre flyndrefisker er blåkveita også farget på blindsiden. Hunnfisken blir større enn hannen, opptil 1 m og 18 kg. Arktisk fisk, forekommer i nordområdene både i Stillehavet og i Atlanterhavet på 200–2000 meters dyp. Sjelden i vann varmere enn 4 °C. Lever av fisk, blekksprut og krepsdyr. Kan vandre langt.

Faktaboks

blåkveite
Reinhardtius hippoglossoides
Også kjent som
Reinhardtius hippoglossoides

Fiske

Blåkveite fiskes med trål, line og garn i bankskråningene i Nord-Norge, omsettes både saltet, røykt og som filet. Norsk fangst har variert betydelig, fra noen tusen tonn og opptil 70 000 tonn; i 1990-årene var fangstene rundt 10 000 tonn og har holdt seg stabilt lave.

Som matemne

Blåkveite er en fet fisk som selges i skiver eller røkt. Innholdet av fett i blåkveite varierer med årstidene og næringstilstand og mengden av omega-3 fettsyrer er derfor variabel. Den gir imidlertid et godt tilskudd av disse fettsyrene og er en god kilde til vitamin D. 100 g blåkveite består av 28,5 g tørrstoff, 17,6 g protein, 13,2 g fett og 11,4 μg vitamin D.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg