Blåkveite, benfiskart i flyndrefamilien. I motsetning til våre andre flyndrefisker er blåkveita også farget på blindsiden. Hunnfisken blir større enn hannen, opptil 1 m og 18 kg. Arktisk fisk, forekommer i nordområdene både i Stillehavet og i Atlanterhavet på 200–2000 meters dyp. Sjelden i vann varmere enn 4 °C. Lever av fisk, blekksprut og krepsdyr. Kan vandre langt.

Blåkveite fiskes med trål, line og garn i bankskråningene i Nord-Norge, omsettes både saltet, røykt og som filet. Norsk fangst har variert betydelig, fra noen tusen tonn og opptil 70 000 tonn; i 1990-årene var fangstene rundt 10 000 tonn og har holdt seg stabilt lave.

Blåkveite er en fet fisk som selges i skiver eller røkt. Innholdet av fett i blåkveite varierer med årstidene og næringstilstand og mengden av omega-3 fettsyrer er derfor variabel. Den gir imidlertid et godt tilskudd av disse fettsyrene og er en god kilde til vitamin D. 100 g blåkveite består av 28,5 g tørrstoff, 17,6 g protein, 13,2 g fett og 11,4 μg vitamin D.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.