Nise, tannhvalart i familien niser, opptil 1,8 m lang. Den er mørk oventil og hvit på buksiden; sveivene, haleroten og halefinnen er også mørke. Ryggfinnen er trekantet. Nisen har ca. 100 tenner, alle med et karakteristisk spadeformet utseende. Den blir kjønnsmoden ved 4-årsalderen og går drektig i 11 måneder. Ungen er stor ved fødselen, ca. halvparten så lang som moren. Den er sterkt knyttet til moren i dieperioden, som varer ca. 8 måneder. Nisen lever av fisk; både bunnfisk og pelagisk fisk er funnet i nisemager.

Nisens utbredelsesområde omfatter kystområdene i de tempererte og arktiske delene av den nordlige halvkule, hvor den hjemsøker fjorder og sund, og av og til også større elver. I kystområdene i Norge er nisen den vanligste hvalarten. Var tidligere også vanlig i Middelhavet og Svartehavet, men på grunn av fangst er denne bestanden svært redusert. Også bestanden i Østersjøen har gått kraftig tilbake. Fredet i Norge. Utsatte fiskegarn utgjør en trussel for nisen i hele dens utbredelsesområdet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

2. juni 2016 skrev mona rolland

hvor mange barn får en nise til vanelig?

22. juni 2016 svarte Mari Paus

Hei! Takk for spørsmålet. Vi har dessverre ingen fagansvarlig for hvaler og seler som kan dette godt. Du kan lese mer om niser her: http://www.imr.no/temasider/sjopattedyr/hval/nise/nb-no
Håper du finner svaret! Med vennlig hilsen Mari i redaksjonen

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.