nise

Nise, tannhvalart i familien niser, opptil 1,8 m lang. Den er mørk oventil og hvit på buksiden; sveivene, haleroten og halefinnen er også mørke. Ryggfinnen er trekantet. Nisen har ca. 100 tenner, alle med et karakteristisk spadeformet utseende. Den blir kjønnsmoden ved 4-årsalderen og går drektig i 11 måneder. Ungen er stor ved fødselen, ca. halvparten så lang som moren. Den er sterkt knyttet til moren i dieperioden, som varer ca. 8 måneder. Nisen lever av fisk; både bunnfisk og pelagisk fisk er funnet i nisemager.

Faktaboks

Uttale
nˈise
Etymologi
av norrønt hnisa, ‘nyse, snøfte’
Også kjent som
Phocoena phocoena

Nisens utbredelsesområde omfatter kystområdene i de tempererte og arktiske delene av den nordlige halvkule, hvor den hjemsøker fjorder og sund, og av og til også større elver. I kystområdene i Norge er nisen den vanligste hvalarten. Var tidligere også vanlig i Middelhavet og Svartehavet, men på grunn av fangst er denne bestanden svært redusert. Også bestanden i Østersjøen har gått kraftig tilbake. Fredet i Norge. Utsatte fiskegarn utgjør en trussel for nisen i hele dens utbredelsesområdet.

Kommentarer (2)

skrev mona rolland

hvor mange barn får en nise til vanelig?

svarte Mari Paus

Hei! Takk for spørsmålet. Vi har dessverre ingen fagansvarlig for hvaler og seler som kan dette godt. Du kan lese mer om niser her: http://www.imr.no/temasider/sjopattedyr/hval/nise/nb-no Håper du finner svaret! Med vennlig hilsen Mari i redaksjonen

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg