Willem Barentsz

Faktaboks

Willem Barentsz

Willem Barents, forkortelse av Barentzoon

uttale:
bˈarentsz
født:
1550, Terschelling, Nederland
død:
20. juni 1597, Barentshavet

Willem Barentsz

Av /※.

Byste av Willem Barentsz i Vardø

Byste av Willem Barentsz
Lisens: CC BY SA 3.0

Willem Barentsz var en nederlandsk oppdagelsesreisende som oppdaget Svalbard i 1596. Barentz deltok i tre ekspedisjoner sendt ut fra Nederland for å finne en nordøstlig gjennomfart fra Europa til Øst-Asia.

På den første av disse reisene, i 1594, var isforholdene meget gunstige. Ekspedisjonen nådde Novaja Zemlja og Karahavet. En ny ekspedisjon det følgende år måtte snu ved Vajgatsjstredet, som var blokkert av is.

På den siste reisen, i 1596, ble Bjørnøya funnet 8. juni og Spitsbergen 17. juni. Barentsz gikk så over mot Novaja Zemlja, men fartøyet ble fast i isen i august og senere ødelagt, så han ble tvunget til å overvintre på den nordøstlige del av øya. To mann døde i hytta. I midten av juni 1597 forlot de gjenværende overvintringsstedet i robåt. Barentsz og to deltagere døde på turen, mens 12 mann nådde den russiske kysten, hvor de ble reddet av et nederlandsk fartøy. Barentsz' vinterleir ble funnet av den norske ishavsskipper Elling Carlsen i 1871. Barentsburg, Barentshavet og Barentsøya er oppkalt etter ham.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Veer, Gerrit de: Willem Barentsz' siste reise, 1997, isbn 82-03-17786-7, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg