Willem Barentsz

Byste av Willem Barentsz i Vardø.

Lars Engerengen. CC BY SA 3.0

Willem Barentsz

Willem Barentsz av Ukjent/※. Gjengitt med tillatelse

Willem Barentsz var en nederlandsk oppdagelsesreisende som oppdaget Svalbard i 1596. Barentz deltok i tre ekspedisjoner sendt ut fra Nederland for å finne en nordøstlig gjennomfart fra Europa til Øst-Asia.

På den første av disse reisene, i 1594, var isforholdene meget gunstige. Ekspedisjonen nådde Novaja Zemlja og Karahavet. En ny ekspedisjon det følgende år måtte snu ved Vajgatsjstredet, som var blokkert av is.

På den siste reisen, i 1596, ble Bjørnøya funnet 8. juni og Spitsbergen 17. juni. Barentsz gikk så over mot Novaja Zemlja, men fartøyet ble fast i isen i august og senere ødelagt, så han ble tvunget til å overvintre på den nordøstlige del av øya. To mann døde i hytta. I midten av juni 1597 forlot de gjenværende overvintringsstedet i robåt. Barentsz og to deltagere døde på turen, mens 12 mann nådde den russiske kysten, hvor de ble reddet av et nederlandsk fartøy. Barentsz' vinterleir ble funnet av den norske ishavsskipper Elling Carlsen i 1871. Barentsburg, Barentshavet og Barentsøya er oppkalt etter ham.

Veer, Gerrit de: Willem Barentsz' siste reise, 1997, isbn 82-03-17786-7, Finn boken

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.