Framstredet

Arktis, kart

Arktis

Av /Store norske leksikon ※.

Artikkelstart

Framstredet er havområdet mellom Grønland og Svalbard, oppkalt etter Fridtjof Nansens polarskute Fram.

Med en terskeldybde på omtrent 2600 meter er Framstredet den eneste dype tilknytningen mellom Polhavet og resten av verdenshavene. Flere ulike vannmasser passerer gjennom stredet, og Framstredet spiller dermed en sentral rolle for sirkulasjonen inn og ut av Polhavet.

I de øvre vannlagene er kontrasten stor mellom vannmassene. Hovedsakelig er det innstrømning i øst og utstrømning i vest. I øst, langs vestkysten av Svalbard, strømmer Vestspitsbergenstrømmen nordover, den frakter relativt varmt og saltholdig atlantisk vann inn i Polhavet. I vest, langs østkysten av Grønland, strømmer Østgrønlandstrømmen sørover, den frakter kaldt og relativt ferskt vann ut av Polhavet.

I de dypere vannlagene er forskjellen i temperatur og saltholdighet mellom vannmassene liten. Her strømmer det vannmasser som har sin opprinnelse i de dype bassengene i Polhavet og De nordiske hav (Norskehavet, Islandshavet og Grønlandshavet). De dype vannmassene fra Polhavet strømmer hovedsakelig sørover langs kontinentalskråningen av Grønland, mens de dype vannmassene fra De nordiske hav hovedsakelig strømmer langs kontinentalskråningen av Svalbard.

Eksport av sjøis sørover gjennom Framstredet er det største tapet av ferskvann for Polhavet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg