hvithval

Hvithvalen kan nikke og riste på hodet.
Hvithval i Isfjorden, Svalbard.
Kalven er grå, men de voksne individene er helt hvite.

Hvithval er en tannhvalart i narhvalfamilien. Hvithvalen mangler ryggfinne, og de voksne er helt hvite.

Faktaboks

også kjent som:

Delphinapterus leucas, hvitfisk

Beskrivelse

Unge dyr er mørkegrå, og de voksne er helt hvite. Kroppslengde hos hannen er opptil 4,5 meter, og de veier rundt 1500 kg. Hunnen er noe mindre. Som narhvalen har den ingen ryggkam. Den har markert nakke og et hode som derfor kan beveges i forhold til kroppen, noe som er uvanlig hos hvalene.

Levevis

Hvithval har lenge vært holdt i fangenskap. Det at nakken deres er fleksibel tillater bevegelser som gjør at de kan se mer livlige ut enn andre hvaler.

Hvithvalen produserer et mangfold av lyder, og enkelte kan også høres over vann. Av den grunn kalles hvithvalen av og til for «havets kanarifugl». De kommuniserer og orienterer seg ved hjelp av ekkolokalisering. Den lever av fisk, blekksprut og krepsdyr.

Hvithvalen er et flokkdyr. Ungene fødes om våren i grunne bukter, blant annet på Svalbard, hvor det da kan være samlet et stort antall hvithval.

Utbredelse

Hvithvalen forekommer vanligvis bare i arktiske farvann og har en sirkumpolar utbredelse. Den vandrer opp i større elver, blant annet i Sibir.

Enkeltindivider er påtruffet i våre kystfarvann så langt sør som til Oslofjorden, og den har også blitt sett i Østersjøen. Fra høsten 1902 til våren 1904 opptrådte den i stort antall langs norskekysten, og en lignende invasjon fant sted i 1964. Begge ganger gikk et enkeltindivid opp Drammenselva til Hokksund, og også andre elver ble besøkt. Det ble antatt at den fulgte laksen opp i elvene, men dyr som ble drept og undersøkt, hadde tomme mager.

Fangst

Hvithvalen var tidligere gjenstand for fangst i hele sitt utbredelsesområde, blant annet ved Svalbard, i hovedsak på grunn av huden, som gir et sterkt lær, som blant annet ble brukt til drivremmer. Det er nå bare inuittene som driver fangst på denne hvalen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Tore Haug

Det fins ikke veldig mye data på nyfødte hvithvalkalver, men feltobservasjoner av kalver med navlestreng på Svalbard antyder en vekt på rundt 40-50 kg. Kalvene er grå-brune ved fødselen - med alderen blir de lysere og lysere, den karakteristiske kremhvite fargen får de ikke før i 7-9 års alderen.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg