Ringsel på isflak. Av /Shutterstock. Begrenset gjenbruk

ringsel

Ringselkoloni i Kamtsjatka.
Ringsel
Av /Shutterstock.

Artikkelstart

Ringsel er en art i familien ekte seler, den vanligste selarten på den nordlige halvkule.

Faktaboks

Også kjent som

snadd, Phoca hispida

Beskrivelse

Ringselen er blågrå med ringformede flekker. Kroppsstørrelsen ser ut til å variere noe fra område til område. I våre farvann er den den minste av selene, med en kroppslengde rundt 130 cm og vekt på ca. 60 kg. Hannene er størst.

Levevis

Isbjørn har fanget en ringsel på Svalbard.
Isbjørn med ringsel
Av /Shutterstock.

Den er sterkt knyttet til områder med is, hvor den lager pustehull i isen ved hjelp av fremsveivene. Der hvor snødekket tillater det, lager den små hulrom over pustehullene. Den ene ungen blir født i en slik hule, som da kalles kastehule.

Ringselen livnærer seg hovedsakelig av pelagiske fisk og krepsdyr. Selv er den et viktig byttedyr for både isbjørn og polarrev.

Utbredelse og bestand

Ringselen har en polar utbredelse. Hos oss finnes den i områdene rundt Svalbard og Jan Mayen. Streifdyr langs norskekysten – enkelte år i svært store antall.

En underart (Phoca hispida botnica) finnes dessuten i Østersjøen. Denne bestanden har gått tilbake i antall på grunn av forurensning, og i dag finnes trolig bare rundt 5000 dyr.

Andre underarter lever i de store innsjøene Ladoga (Phoca hispida ladogensis) og Saimaa (Phoca hispida saimensis). Underarten i Saimaa er sterkt utrydningstruet, trolig finnes bare i overkant av 200 dyr.

Slektninger

Bajkalsel, unge
Lisens: CC BY SA 3.0

Nærstående arter lever i de store innsjøene Bajkal (bajkalsel, Phoca sibirica) og Kaspiske hav (kaspisel, Phoca caspica).

Fangst

I våre områder har det vært liten beskatning av ringselbestanden, hovedsakelig på grunn av den spredte utbredelsen. Ringselen har imidlertid vært et viktig dyr for inuitt-befolkningene i Canada, Alaska og på Grønland.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg