Kjempebjørnekjeks

Kjempebjørnekjeks

Kjempebjørnekjeks
Av .
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Kjempebjørnekjeks er en toårig til flerårig art i skjermplantefamilien. Den kan bli opp til 5 meter høy, men som oftest ligger høyden mellom 2 og 4 meter. Stengelen er hul, raudflekka og grov og kan bli inntil 10 cm i diameter, men halvparten er mer vanlig. Bladene kan bli meterlange med spisse fliker, og blomsterskjermene er gjerne 30–50 cm breie.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Heracleum mantegazzianum
Beskrevet av
Sommier og Levier
Fremmedartstatus i Norge
SE – Svært høy risiko
Global rødlistestatus
LC – Livskraftig

Kjempebjørnekjeks produserer store mengder frø, opp mot 100 000 er nevnt, og disse kan holde seg i live i 10–15 år på bakken eller i jorda. Etter blomstring og frøsetting dør oftest planten.

Kjempebjørnekjeks er oppført på norsk Fremmedartsliste (2018).

Utbredelse

utbredelse av kjempebjørnekjeks
Naturlig utbredelse av kjempebjørnekjeks (Heracleum mantegazzianum). Basert på data fra Den internasjonale naturvernunionen (IUCN Red List, versjon 3, 2017).
utbredelse av kjempebjørnekjeks

Kjempebjørnekjeks er hjemmehørende i Kaukasus. Den kom hit til landet trolig i slutten av 1800-tallet, da den ble plantet som solitærplante i hager og parker. Den er senere forvillet og fins i dag særlig på skrotmark og langs veier og jernbanelinjer. Planten har spredd seg sterkt i de seinere åra, særlig på Østlandet nordover til Lillehammer og i kyst- og fjordstrøka nordover til Trøndelag. Enn så lenge er den sjelden lenger nord.

Helseeffekt

Kjempebjørnekjeks inneholder plantesaft som virker etsende på naken hud og kan gi langvarige og ondarta utslett eller blemmer, spesielt i sterkt sollys. På grunn av risikoen for skade ved berøring er kjempebjørnekjeks et leit ugress på friluftsarealer og andre steder der folk ferdes. Planten kan bekjempes ved flere gangers nedskjæring av den overjordiske delen, men sikker effekt oppnås bare ved oppgraving og destruksjon av rotsystemet, for eksempel tørking og brenning. Under dette arbeidet må kroppen være tildekka slik at en unngår å få plantesaft på huden.

Bruk av et virksomt kjemisk middel, for eksempel glyfosat eller fluroksypyr, gjør skaderisikoen mindre og arbeidet enklere. Nye planter kan spire opp fra frø som ligger på bakken, i flere år etter at morplanten ble fjernet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

kjempebjørnekjeks
Heracleum mantegazzianum
Artsdatabanken-ID
100327
GBIF-ID
3034825

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg