rotenon

Artikkelstart

Rotenon er et vegetabilsk insektmiddel som utvinnes fra røttene av planteslekten Derris. Det har en hurtig, men meget kortvarig virkning mot en del sugende og gnagende insekter. Ingen plantevernmidler som er tillatt brukt i det norske landbruket i dag, inneholder rotenon.

Faktaboks

Uttale
rotenˈon

Rotenon brukes også i fiskeforvaltningen, blant annet når uønskede fiskearter skal fjernes fra et vassdrag eller et fiskeanlegg. I 1950-, 1960- og 1970-årene ble rotenon mye brukt for å utrydde arter som abbor, gjedde og mort i vann man ønsket å utvikle som rene ørretvann. Slik bruk er ikke lenger aktuell.

I dag brukes rotenon hovedsakelig ved forsøk på utrydding av lakseparasitten Gyrodactylus salaris. Giften spres i vannet og blokkerer fiskens oksygenopptak. Død fisk kan uten risiko spises av mennesker, men fisken vil ofte ha en ubehagelig lukt fra det dispergeringsmiddel som brukes for å få rotenon til å løses i vann.

All bruk av rotenon er underlagt streng kontroll og krever tillatelse fra blant annet Direktoratet for naturforvaltning og Statens forurensningstilsyn.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg