Rotenon, vegetabilsk insektmiddel som utvinnes fra røttene av planteslekten Derris. Det har en hurtig, men meget kortvarig virkning mot en del sugende og gnagende insekter. Ingen plantevernmidler som er tillatt brukt i det norske landbruket i dag, inneholder rotenon.

Rotenon brukes også i fiskeforvaltningen, bl.a. når uønskede fiskearter skal fjernes fra et vassdrag eller et fiskeanlegg. I 1950-, 1960- og 1970-årene ble rotenon mye brukt for å utrydde arter som åbor, gjedde og mort i vann man ønsket å utvikle som rene ørretvann. Slik bruk er ikke lenger aktuell. I dag brukes rotenon hovedsakelig ved forsøk på utrydding av lakseparasitten Gyrodactylus salaris.

Giften spres i vannet og blokkerer fiskens oksygenopptak. Død fisk kan uten risiko spises av mennesker, men fisken vil ofte ha en ubehagelig lukt fra det dispergeringsmiddel som brukes for å få rotenon til å løses i vann.

All bruk av rotenon er underlagt streng kontroll og krever tillatelse fra bl.a. Direktoratet for naturforvaltning og Statens forurensningstilsyn.

Se derrisrot.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.