mårhund

Mårhund Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Mårhund er et rovdyr i hundefamilien. Den er altså ikke et mårdyr, men har tegninger i pelsen og ansiktet som gjør at den ligner på en vaskebjørn (Procyon lotor). Dette har gitt den det latinske navnet Nyctereutes procyonoides som betyr «vaskebjørnlignende».

Faktaboks

Også kjent som

Nyctereutes procyonoides

vaskebjørnhund

Beskrivelse

Mårhund
Av /Norsk jaktleksikon.

Arten har en skulderhøyde på 38–50 centimeter, kroppslengde på 50–68 centimeter og en hale som måler 13–25 centimeter. Vekten varierer mellom cirka fire og tolv kilo. Mårhunden har kort snute, små ører, korte ben, lang tykk pels og en ganske stor, busket hale. Pelsen er spraglete med innslag av hvitt, brunt, gulaktig og sort. Snuten og pannen er hvite, mens området rundt øynene er sort. Haletippen og bena er mørkere enn resten av kroppen.

Levevis

Mårhunden lever i trebevokste områder og elvedaler med skog. Den er en god svømmer.

Arten er mer eller mindre altetende og dietten vil avhenge av hva som er tilgjengelig der den bor. Dietten kan inneholde alt fra hjortedyr, amfibier, små pattedyr og virvelløse dyr, plantedeler og åtsler. Den kan være byttedyr for andre rovdyr som ulv, gaupe og store rovfugler.

Mårhunden får kull på 7–16 valper som blir kjønnsmodne innen ett år. Parringstiden er i perioden februar–april. Mårhunden er monogam og kan holde seg til samme partner som den deler leveområde med hele livet. Den er det eneste hundedyret som har vintersøvn, og par deler ofte hi gjennom dvalen.

Utbredelse

Mårhunden har sitt opprinnelige utbredelsesområde i østlige deler av Sentral-Asia og Nordøst-Asia der den fremdeles finnes. Den er i tillegg utbredt over et stort område av Russland vest for Uralfjellene, Øst-Europa og deler av Vest-Europa inkludert Danmark, Sverige og Tyskland.

Fremmed art i Norge

Mårhunden har sitt opprinnelige utbredelsesområde i Asia, men ble satt ut i vestlige Russland og Øst-Europa fra 1928 og har siden spredt seg utover Europa, også til Skandinavia. Første observasjon i Norge ble gjort i Finnmark i 1938, og den har siden vært registrert en rekke ganger. De sydligste observasjonene er ifølge Artsdatabanken gjort i Trøndelag.

Mårhunden er oppført på Fremmedartslista for 2018 som en art med svært høy risiko, det vil si at at den har stort invasjonspotensiale, og høy økologisk effekt. Dette fordi den har andre byttepreferanser eller annen oppførsel enn de stedegne rovdyrene. Det er derfor tillatt å jakte på mårhund året rundt i Norge.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg