mårhund

Mårhund Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Mårhund er et rovdyr i hundefamilien. Den er altså ikke et mårdyr, men har tegninger i pelsen og ansiktet som gjør at den ligner på en vaskebjørn (Procyon lotor), som har gitt den det latinske navnet «vaskebjørnlignende».

Faktaboks

også kjent som:

Nyctereutes procyonoides

vaskebjørnhund

Beskrivelse

Arten har en skulderhøyde 38-50 cm, kroppslengden på 50–68 cm og en hale som måler 13–25 cm. Vekten varierer mellom cirka 4 og cirka 12 kg. Mårhunden har kort snute, små ører, korte ben, lang tykk pels og en ganske stor, busket hale. Pelsen er spraglete med innslag av hvitt, brunt, gulaktig og sort. Snuten og pannen er hvite, mens området rundt øynene er sort. Haletippen og bena er mørkere enn resten av kroppen.

Levevis

Mårhunden lever i trebevokste områder og elvedaler med skog. Den er en god svømmer.

Arten er mer eller mindre altetende og dietten vil avhenge av hva som er tilgjengelig der den bor. Dietten kan inneholde alt fra hjortedyr, amfibier, små pattedyr og virvelløse dyr, plantedeler og åtsler. Den kan være byttedyr for andre rovdyr som ulv, gaupe og store rovfugler.

Mårhunden får kull på 7-16 valper som blir kjønnsmodne innen et år. Parringstiden er i perioden februar til april. Mårhunden er monogam og kan holde sege til samme partner som den deler leveområde med hele livet. Den er er det eneste hundedyret som har vintersøvn, og par deler ofte hi gjennom dvalen.

Utbredelse

Mårhunden har sitt opprinnelige utbredelsesområde i østlige deler av Sentral-Asia og Nordøst-Asia der den også finnes fortsatt. Den er i tillegg utbredt over et stort område av Russland vest for Uralfjellene, Øst-Europa og deler av Vest-Europa inkludert Danmark, Sverige og Tyskland.

Fremmed art i Norge

Mårhunden har sitt opprinnelige utbredelsesområde i Asia, men ble satt ut i vestlige Russland og Øst-Europa fra 1928 og har siden spredt seg utover Europa, også til Skandinavia. Den ble første gang observert i Norge, i Finnmark, i 1938 og har siden vært registrert en rekke ganger. De sydligste observasjonene er i følge Artsdatabanken gjort i Trøndelag.

Mårhunden er oppført på Fremmedartslista for 2018 som en art med svært høy risiko, det vil si at at den har stort invasjonspotensiale, og høy økologisk effekt. Dette fordi den har andre byttepreferanser eller annen oppførsel enn de stedegne rovdyrene. Det er derfor tillatt å jakte på mårhund året rundt i Norge.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg