Kanadagjess under høsttrekket i Nord-Amerika. Av /Shutterstock. Begrenset gjenbruk

kanadagås

Kanadagås, Branta canadensis, i England.
Kanadagås
Av /Shutterstock.

Kanadagås

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Kanadagås er en fugleart i andefamilien. Den er større enn en grågås, og er gråbrun med svart hode og hals med hvit strupeflekk. Den er verdens største ville gås, med en vekt på 5–7 kilo.

Faktaboks

Uttale
kˈanadagås
Også kjent som
Branta canadensis, canadagås

Utbredelse og levevis

Kanadagås med unger.
Kanadagås
Av /Shutterstock.

Kanadagjess hører opprinnelig hjemme i nordre del av Nord-Amerika. Den er innført til Norge, Sverige og flere andre europeiske land. Arten ble innført i Oslo-området i 1936, men først fra 1955 i helt fri tilstand. Den er nå spredt på kunstig eller naturlig måte til forskjellige steder fra Vest-Agder til Nordland, og bestanden har enkelte steder blitt så stor at man har måttet sette i gang tiltak for å redusere antallet individer.

Reiret plasseres ved vann, som oftest på øyer eller holmer. Kanadagåsa legger 4–7 egg i april–mai, og ruger i 28–30 døgn. Ungene er utvokste etter cirka seks uker. Paret holder sammen hele livet.

Underarter

Polargås, Branta hutchinsii, som tidligere ble regnet som en underart av kanadagås. Bilde fra Baskett Slough National Wildlife Refuge, i Oregon, USA.

Polargås
Av /Shutterstock.

Kanadagås i vid forstand omfatter rundt ti underarter med sterkt varierende størrelse og farger. Nylig har polargås (Branta hutchinsii) blitt skilt ut som en egen art. Denne er jevnt over en del mindre, lysere og mer lik en and enn kanadagåsa, og har et nordligere tyngdepunkt i utbredelsen enn denne.

Polargåsa er påtruffet et par ganger i Norge, muligens som rømte parkfugler.

Jakt i Norge

Jakt på kanadagås er tillatt i hele landet fra 10. august til 23. desember, unntatt i de tre nordligste fylkene ned til Rana og Rødøy kommuner, der jakt er tillatt fra 21. august til 23. desember. For den frie jakten på hav og fjord på strekningen svenskegrensen til og med Vest-Agder, er jaktstart 10. september. Kommunene har myndighet til å tillate jakt på kanadagås inntil ti dager før og to måneder etter ordinær jakttid.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg