Kanadagjess under høsttrekket i Nord-Amerika.
Kanadagjess under høsttrekket i Nord-Amerika. Av /Shutterstock. Begrenset gjenbruk

kanadagås

Kanadagås
Kanadagås, Branta canadensis, i England.
Kanadagås
Av /Shutterstock.

Kanadagås

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Kanadagås er en fugleart i andefamilien. Den er større enn en grågås, og er gråbrun med svart hode og hals med hvit strupeflekk. Den er verdens største ville gås, med en vekt på 5–7 kilo.

Faktaboks

Uttale
kˈanadagås
Også kjent som
canadagås
Vitenskapelig navn
Branta canadensis
Beskrevet av
(Linnaeus, 1758)

Utbredelse og levevis

Kanadagås
Kanadagås med unger.
Kanadagås
Av /Shutterstock.

Kanadagjess hører opprinnelig hjemme i nordre del av Nord-Amerika. Den er innført til Norge, Sverige og flere andre europeiske land. Arten ble innført i Oslo-området i 1936, men først fra 1955 i helt fri tilstand. Den er nå spredt på kunstig eller naturlig måte til forskjellige steder fra Vest-Agder til Nordland, og bestanden har enkelte steder blitt så stor at man har måttet sette i gang tiltak for å redusere antallet individer.

Reiret plasseres ved vann, som oftest på øyer eller holmer. Kanadagåsa legger 4–7 egg i april–mai, og ruger i 28–30 døgn. Ungene er utvokste etter cirka seks uker. Paret holder sammen hele livet.

Underarter

Polargås

Polargås, Branta hutchinsii, som tidligere ble regnet som en underart av kanadagås. Bilde fra Baskett Slough National Wildlife Refuge, i Oregon, USA.

Polargås
Av /Shutterstock.

Kanadagås i vid forstand omfatter rundt ti underarter med sterkt varierende størrelse og farger. Nylig har polargås (Branta hutchinsii) blitt skilt ut som en egen art. Denne er jevnt over en del mindre, lysere og mer lik en and enn kanadagåsa, og har et nordligere tyngdepunkt i utbredelsen enn denne.

Polargåsa er påtruffet et par ganger i Norge, muligens som rømte parkfugler.

Jakt i Norge

Jakt på kanadagås er tillatt i hele landet fra 10. august til 23. desember. For den frie jakten på hav og fjord på strekningen svenskegrensen til og med Agder fylke, er jaktstart 10. september. Fylkeskommunen har myndighet til å tillate jakt på kanadagås inntil femten dager før og inntil to måneder etter ordinær jakttid.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

kanadagås
Branta canadensis
Artsdatabanken-ID
3495
GBIF-ID
5232437

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg