Sandflyndre på grunt vann i en tidevannspytt
Sandflyndre på grunt vann i en tidevannspytt. Av /Shutterstock. Begrenset gjenbruk

flyndre

Psetta maxima

Psetta maxima, piggvar. Foto fra: Kattegatcentret Grenå

Flyndrefisker. Rødspette.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Flyndre er fellesbetegnelse på en gruppe fisker. Flyndrer er karakterisert ved at de er flattrykte fra sidene og ofte ligger på bunnen med enten høyre eller venstre side ned (ikke buksiden som de fleste andre fisk). Som larver ser flyndrene ut som en vanlig fisk, men etter kort tid blir de asymmetriske og øynene «vandrer» over til enten høyre eller venstre siden av hodet.

Faktaboks

Etymologi
av norrønt, beslektet med flat
Vitenskapelig navn
Pleuronectiformes

I norske farvann finnes en rekke artene som er er økonomisk viktige. Dette gjelder for eksempel rødspette, piggvar, kveite og blåkveite. Flere av dem er blant de dyreste matfiskene.

Flyndrer ble tidligere plassert i en egen orden innen klassen strålefinnefisk. Nå plasseres de innen orden Carangiformes. Denne ordenen har foreløpig ikke noe omforent norsk navn.

Bygning

Kroppen er flattrykt fra siden; øynene finnes på én side (øyesiden), som er farget og alltid vender opp når fisken svømmer eller hviler på bunnen. Undersiden (blindsiden) er som regel lys. Rygg- og gattfinnene er lange og har bare myke stråler, og bryst- og bukfinnene er som regel små. Voksne flyndrefisker mangler svømmeblære.

De fleste artene har øynene på høyre side, de er høyrevendte.

Levevis

Eggene og larvene er pelagiske. Før larvene bunnslår seg, altså blir en hovedsakelig bunnlevende fisk, har de svømmeblære. Etter klekking er larvene symmetriske, slik som larvene til de fleste fisker. Litt etter litt vandrer det ene øyet over på den blivende oversiden, og larven søker seg mot bunnen, mest i strandregionen.

Utbredelse

Flyndrefisker finnes i alle hav unntatt Sørishavet, og vi kjenner cirka 570 arter. I norske farvann er det 16 arter fordelt på 16 slekter og fire familier: flyndrefamilien, tunger, varer og tungevarer. De to førstnevnte familiene er høyrevendte; de to sistnevnte venstrevendte.

Fangst

Kveite
Mann poserer med kveite fisket i Norge.
Kveite
Av /Shutterstock.

Blant flyndrefiskene har vi noen svært gode og ettertraktede matfisker.

Systematikk

Det har vært stor usikkerhet omkring hvor flyndrene skal plasseres systematisk. I Eschmeyer's Catalog of Fishes, som ansees som den mest oppdatert kilde på fiskenes systematikk, plasseres alle familiene av flyndrer innen orden Carangiformes. I Artsdatabanken er fortsatt flyndrene plassert i en egen orden (pr august 2021). I Store norske leksikon velger vi å følge den mest oppdaterte systematikken, og avviker derfor fra den som brukes av Artsdatabanken.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

flyndre
Pleuronectiformes
Artsdatabanken-ID
230
GBIF-ID
588

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg