flyndre

Pleuronectes platessa, rødspette. Foto fra: Kattegatcentret Grenå

Psetta maxima, piggvar. Foto fra: Nordsømuseet Hirtshals

Flyndrefisker. Rødspette.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Flyndre er en fiskeorden innen klasse strålefinnefisk. Flyndrer er karakterisert ved at de er flattrykte fra sidene og ofte ligger på bunnen med enten høyre eller venstre side ned (ikke buksiden som de fleste andre fisk). Som larver ser flyndrene ut som en vanlig fisk, men etter kort tid blir de asymmetriske og øynene «vandrer» over til enten høyre eller venstre siden av hodet.

Faktaboks

etymologi:
av norrønt, beslektet med flat
også kjent som:
Pleuronectiformes

I norske farvann finnes 18 flyndrearter. Noen av artene er økonomisk viktige, som for eksempel rødspette, piggvar, kveite og blåkveite. Flere av dem er blant de dyreste matfiskene.

Bygning

Kroppen er flattrykt fra siden; øynene finnes på én side (øyesiden), som er farget og alltid vender opp når fisken svømmer eller hviler på bunnen. Undersiden (blindsiden) er som regel lys. Rygg- og gattfinnene er lange og har bare myke stråler, og bryst- og bukfinnene er som regel små. Voksne flyndrefisker mangler svømmeblære.

De fleste artene har øynene på høyre side, de er høyrevendte.

Levevis

Eggene og larvene er pelagiske. Før larvene bunnslår seg, altså blir en primært bunnlevende fisk, har de svømmeblære. Etter klekking er larvene symmetriske, slik som larvene til de fleste fisker. Litt etter litt vandrer det ene øyet over på den blivende oversiden, og larven velter over og søker bunnen, mest i strandregionen.

Utbredelse

Flyndrefisker finnes i alle hav unntatt Sørishavet, og vi kjenner cirka 570 arter. I norske farvann er det 16 arter fordelt på 16 slekter og fire familier: flyndrefamilien, tunger, varer og tungevarer. De to førstnevnte er høyrevendte; de to sistnevnte venstrevendte.

Fangst

Blant flyndrefiskene har vi noen svært gode og ettertraktede matfisker.

Systematikk

Det har vært en del usikkerhet omkring hvor flyndrene skal plasseres systematisk. I Eschmeyer's Catalog of Fishes, som ansees som den mest oppdatert kilde på fiskenes systematikk, plasseres alle familiene av flyndrer innen orden Carangiformes. I Artsdatabanken er fortsatt flyndrene plassert i en egen orden, og den samme systematiske inndeling følges derfor her.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg