flyndre

Flyndrefisker. Rødspette.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Flyndre er en fiskeorden i overordenen piggfinnefisk. Flyndrer er karakterisert ved sterk asymmetri, og er flattrykte med øynene på én side.

Faktaboks

Etymologi
av norrønt, beslektet med flat
Også kjent som
Pleuronectiformes

I norske farvann finnes 16 flyndrearter. Noen av artene er økonomisk viktige, som for eksempel rødspette, piggvar, kveite og blåkveite. Flere av dem er blant de dyreste matfiskene.

Bygning

Kroppen er flattrykt fra siden; øynene finnes på én side (øyesiden), som er farget og alltid vender opp når fisken svømmer eller hviler på bunnen. Undersiden (blindsiden) er som regel lys. Rygg- og gattfinnene er lange og har bare myke stråler, og bryst- og bukfinnene er som regel små. Voksne flyndrefisker mangler svømmeblære.

De fleste artene har øynene på høyre side, de er høyrevendte.

Levevis

Eggene og larvene er pelagiske. Før larvene bunnslår seg (blir en primært bunnlevende fisk) har de svømmeblære. Etter klekking er larvene symmetriske, slik som larvene til de fleste fisker. Litt etter litt vandrer det ene øyet over på den blivende oversiden, og larven velter over og søker bunnen, mest i strandregionen.

Utbredelse

Flyndrefisker finnes i alle hav unntatt Sørishavet, og vi kjenner cirka 570 arter. I norske farvann er det 16 arter fordelt på 16 slekter og fire familier: flyndrefamilien, tunger, varer og tungevarer. De to førstnevnte er høyrevendte; de to sistnevnte venstrevendte.

Fangst

Blant flyndrefiskene har vi noen svært gode og ettertraktede matfisker.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg