Flyndre er en benfiskorden i overordenen piggfinnefisk. Flyndrer er karakterisert ved sterk asymmetri, og er flattrykte med øynene på én side.

I norske farvann finnes 16 flyndrearter, og flere av dem er blant de dyreste matfiskene.

Kroppen er flattrykt fra siden; øynene finnes på én side (øyesiden), som er farget og alltid vender opp når fisken svømmer eller hviler på bunnen. Undersiden (blindsiden) er som regel lys. Rygg- og gattfinnene er lange og har bare myke stråler, og bryst- og bukfinnene er som regel små. Voksne flyndrefisker mangler svømmeblære.

De fleste artene har øynene på høyre side, de er høyrevendte.

Eggene og larvene er pelagiske. Før larvene bunnslår seg (blir en primært bunnlevende fisk) har de svømmeblære. Etter klekking er larvene symmetriske, slik som larvene til de fleste fisker. Litt etter litt vandrer det ene øyet over på den blivende oversiden, og larven velter over og søker bunnen, mest i strandregionen.

Utbredelse

Flyndrefisker finnes i alle hav unntatt Sørishavet, og vi kjenner cirka 570 arter. I norske farvann er det 16 arter fordelt på 16 slekter og fire familier: flyndrefamilien, tunger, varer og tungevarer. De to førstnevnte er høyrevendte; de to sistnevnte venstrevendte.

Blant flyndrefiskene har vi noen svært gode og ettertraktede matfisker.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.