Flyndre, benfiskorden i overordenen piggfinnefisk. Karakterisert ved sterk asymmetri. De er flattrykte med øynene på én side. I norske farvann finnes 16 arter og flere er blant de dyreste matfiskene. 

Kroppen er flattrykt fra siden; øynene finnes på én side (øyesiden), som er farget og alltid vender opp når fisken svømmer eller hviler på bunnen. Undersiden (blindsiden) er som regel lys. Rygg- og gattfinne er lange og har bare myke stråler, bryst- og bukfinnene som regel små. Voksne flyndrefisker mangler svømmeblære.

Eggene og larvene er pelagiske.  Før larvene bunnslår seg (blir en primært bunnlevende fisk) har de svømmeblære. Etter klekking er larvene symmetriske slik som larven til de fleste fisk. Litt etter litt vandrer det ene øyet over på den blivende overside; larven velter over og søker bunnen, mest i strandregionen. De fleste arter har øynene på høyre side, de er høyrevendte.

Flyndrefisker finnes i alle hav unntatt Sørishavet, og vi kjenner ca. 570 arter. I norske farvann er det 16 arter fordelt på 16 slekter og 4 familier; flyndrefamilien, tunger, varer og tungevarer. De to førstnevnte er høyrevendte; de to sistnevnte venstrevendte.

Blant flyndrefiskene har vi noen av våre viktigste og best betalte matfisk.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.