KOF, organiske forbindelser der ett eller flere atomer, som oftest hydrogenatomer, er erstattet med klor, f.eks. klorerte hydrokarboner. De fleste klororganiske forbindelser, fra karbontetraklorid til vinylklorid og dioksiner, er menneskeskapte og naturfremmede stoffer.

Bruk av klor som blekemiddel i treforedlingsindustrien fører til dannelse av bl.a. klorerte ligniner og klorfenoler, som blir sluppet ut i vassdrag og fjorder. I løpet av 1990-årene ble disse utslippene på det nærmeste eliminert pga. overgang til ozon som blekemiddel. Metallindustrien er en annen kilde til utslipp av klororganiske forbindelser, bl.a. i form av dioksiner.

Vassdrag og fjorder der forurensning med klororganiske forbindelser er særlig stor, er Singlefjorden/Hvalerområdet, Frierfjorden/Skienselva og sjøen ved Kristiansand. Tidligere gjaldt dette også Iddefjorden og Nedre Otra, men her er tilførselen av disse stoffene stanset (1991 og 1993).

Klororganiske forbindelser kan akkumuleres i næringskjedene. Det er bl.a. vist sammenheng mellom utslipp av klororganiske forbindelser og genetiske skader på marine organismer som fisk og sel. Utslipp av klororganiske forbindelser bidrar til drivhuseffekten og til reduksjon av ozonlaget.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.