polartorsk

Polatorsk (Boreogadus saida) blir vanligvis rundt 25 centimeter lang.
Av .
Lisens: CC BY NC SA 4.0

Polartorsk er en fiskeart i torskefamilien som lever i arktis. Den er utbredt rundt hele Polhavet, men med en begrenset utbredelse i norske farvann. Det finnes en egen bestand i Porsangerfjorden, ellers er den utbredt fra Grønland og Jan Mayen til det østlige Barentshav. Det er også mulig at det er noen små bestander i fjorder på Svalbard.

Faktaboks

uttale:
polˈartorsk
også kjent som:
Boreogadus saida

Polartorsken er slank, med brungrå rygg og hvit buk. Arten blir sjelden over 40 cm lang og 7 år gammel. Vanlig størrelse er rundt 25 cm. Munnen har underbitt og en liten skjeggtråd på haken.

Polartorsk er en bunnlevende eller pelagisk stimfisk som hovedsakelig finnes og finnes fra 0–400 meters dyp. Den lever ofte ved temperaturer under 0 °C. Som så mange arktiske fiskearter produserer polartorsken et glykoprotein som nedsetter frysepunktet i kroppen. Dette gjør at kroppsvæsken ikke fryser til is ved temperaturer under 0 °C.

For tiden blir ikke polartorsken fisket av norske fiskere, og norske og russiske studier indikerer at bestanden er i nedgang. Dette har også medført at polartorsken i 2015 ble rødlistet og kategorisert som nær truet av Artsdatabanken.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg