Faktaboks

Ylvingen
Etymologi
av dyrenavnet ulv

Ylvingen er en øy i Vega kommune i Nordland, mellom øya Vega og fastlandet. Den måler 7,6 kvadratkilometer med 35 innbyggere (2023). Berggrunnen består av granitt, en dypbergart av kaledonsk opprinnelse, og landskapet er relativt flatt, men likevel berglendt mange steder. Høyeste punkt på Stornonshaugen (68 meter over havet) omtrent midt på øya. Øya har en forholdsvis stor elgbestand.

Det drives noe jordbruk og fiske på Ylvingen, og øya har økende turisttrafikk. Det er bilfergeforbindelse til Igerøya som har veiforbindelse med Vega (fylkesvei 839) og Horn og Anddalsvågen på fastlandet (fylkesvei 17, «Kystriksveien i Nordland»).

Ylvingen ble landskjent som innspillingssted og sted for handlingen i NRKs dramaserie Himmelblå (2008–). På Tyskhaugen (Tyskhågen) er det bevart bunkere og kanonstillinger fra andre verdenskrig anlagt av blant annet serbiske, russiske og polske krigsfanger. Maleren, grafikeren og skulptøren Tore Engen (født 1950) er fra Ylvingen. Også maleren Even Ulving (1863–1952) er født på Ylvingen.

Navnet Ylvingen er et norrønt øynavn, Ylfingr, avledet av dyrenavnet ulv.

Kart

Ylvingen
Ylvingen
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg