Ærfugl (foto)

Ærfugl. Hann til venstre, hunn til høyre. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.
Ærfugl
Ærfugl hann
Ærfugl
Lisens: CC BY SA 3.0

Ærfugl er en art i andefamilien. Den er vår største dykkand med vekt rundt 1,6–2,8 kilo. Ærfuglen hekker langs hele kysten i Norge og kan dykke ned til 50–60 meter. Tidligere var sanking av ærfugldun (ederdun) en inntektskilde.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Somateria mollissima
Beskrevet av
(Linnaeus, 1758)
Rødlistestatus i Norge
VU – Sårbar
Global rødlistestatus
NT – Nær truet

Beskrivelse

Hannen er den eneste blant våre andefugler som i vinter- og vårdrakt har svart underside og hvit rygg; på hodet er den svart, hvit og grønn. Hunnen er litt mindre og brunspraglet over det hele, og kan derfor ligne litt på stokkandhunn.

Ærfugl kjennes blant annet på at den helt mangler vingespeil (i motsetning til stokkand), og hode/nebb-profilen er en annen enn hos stokkand.

Formering

Med flere underarter hekker den rundt det meste av Arktis, i Europa mot sør til De britiske øyer og Frankrike. I Norge hekker den langs hele kysten, tallrikest fra Trøndelag og nordover.

Reiret plasseres gjerne nær sjøen, skjult i høy vegetasjon.

Fjærfelling

Ærfugl
Ærfugl, hann i eklipsedrakt.
Ærfugl
Av /Shutterstock.

Som hos andre andefugler felles svingfjærene samtidig omkring midtsommer, og særlig hannene holder seg da ofte ved de ytterste skjærene. Fra midten av juli til oktober har hannene en brun og svartbrun sommerdrakt.

Ærfugldun

ehus

Ærfugldrift er fortsatt en biinntekt enkelte steder i Nord-Norge. Bildet viser et "ehus" på Vega.

Av /Riksantikvaren.
Lisens: CC BY 4.0
Ea på reiret sitt. Røst i Lofoten.

I eldre tid var sanking av ærfugldun en betydelig inntektskilde, spesielt i Nord-Norge, hvor det ofte ble bygd kunstig overdekkede reirplasser. Det trengtes cirka 70–80 reir for å skaffe ett kilo renset dun. Etter 1940-årene er dunsanking blitt stadig mindre vanlig.

Fredning

Ærfugl var totalfredet i Norge i mange år, og bestanden har tatt seg bra opp, selv om den mange steder er betydelig lavere enn i 1920-årene.

Levevis

Maksimalt kan ærfugler dykke ned til 50–60 meter og svømmer da med både vinger og ben. Næringen er overveiende blåskjell og andre bløtdyr foruten en del småkreps. Det er feil når det hevdes at den tar mye yngel av hummer.

Reiret, som plasseres i en grunn grop på bakken, består av plantedeler og fôres med dun. Eggene (oftest 4–6) ruges av hunnen i 25–26 dager. Ungene følger moren fra reiret til sjøen så snart de blir tørre etter klekkingen, og blir flygedyktige etter 65–75 dager.

Spredte observasjoner av ærfugl er gjort i innlandet, for eksempel ved Mjøsa og Lågen.

Navn

I flere dialekter kalles hannen for ekall og estegg, på Froan: eabosse. Arten kalles ofte bare e eller efugl og hunnfuglen ekjerring eller bare ea. I eldre tid bruktes navnet edderfugl. En underart kalt spitsbergenærfugl er litt mindre og hekker på Svalbard.

Jakt

Ærfuglhann
Ærfuglhann
Lisens: CC BY SA 3.0

Jakt på ærfugl foregår fortrinnsvis som posteringsjakt med lokkefugl i den ytre skjærgården, og er tillatt i Vestfold, Telemark, Østfold, Buskerud og Agder fylker fra 1. oktober til 30. november. Hver jeger kan felle inntil fem fugler per døgn, og inntil 25 fugler per jaktår. Det er kun hannen som kan felles; hunnen er fredet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

ærfugl
Somateria mollissima
Artsdatabanken-ID
3531
GBIF-ID
2498352

Kommentarer (2)

skrev Jan Sverre Knudsen

Er det mulig å slette en del av bildene fra Biopix i galleriet? Flere av dem forteller akkurat det samme. Det gir et dårlig inntrykk. Dette gjelder flere artikler.

svarte Synøve Kamøy

Hei, Jan Sverre! Takk for at du leser leksikonet og kommer med tilbakemeldinger. Vi har nettopp importert et større utvalg av bilder vi har fått i gave fra Biopix. Dessverre har det i mange tilfeller lagt seg inn dobbelt, slik du nevner. Dette er en oppryddingsprosess som vi gjør fortløpende, men som vil ta litt tid. Vi håper det ikke er lenge til du kan kose deg med ryddige gallerier i leksikonet! Beste hilsen, Synøve Kamøy, redaktør.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg