Bremstein fyr

Artikkelstart

Bremstein fyr er en fyrstasjon på Geiterøya i øygruppen Steinan i Vega kommune, Nordland. Den ble opprettet som kystfyr i 1925, automatisert i 1980 og avbemannet i 1982.

  • Tårnets høyde: 27 meter
  • Lyshøyde over høyvann: 41,5 meter. Bifyr: 28,5 meter
  • Lysvidde: 11,5 nautiske mil: Bifyr: 14,7 nautiske mil
  • Lyskarakter: Fl (3) W 15s Bifyr: Oc (3) WRG 10 s

Navnet

Fyrstasjonen har navn etter fiskeværet Bremstein og øya Bremsteinen, rundt 5 km mot nordøst. Navnet kommer av det gammelnorske brim, som betyr brytende bølger mot land og stein som ofte viser til fjell og høye holmer.

Historikk

Fyrstasjonen ble bygget både av hensyn til fiskeværet Bremstein og den havgående skipstrafikken, særlig malmtrafikken til Narvik. Plasseringen var værhard og utsatt og stasjonen fikk et solid støpejernstårn, med et andreordens lys i lyktehuset på toppen. Lavere i tårnet ble det også satt inn et bifyr. Fyret var fra starten av tørnstasjon og fyrbetjeningen, som talte tre personer, fikk et solid bolighus. Fyret ble forsterket og elektrifisert i 1961. Maskinhuset med dieseltanker og utstyr ble ødelagt av en brann i 1996. Etter dette har elektrisiteten kommet fra en vindmølle. Bremstein fyrstasjon ble fredet i 1999. Kystverket samarbeider med en lokal gruppering, Nordland fylkeskommune, Stiftelsen Vegaøyan Verdensarv og Vega kommune for å få åpnet fyret for allmennheten.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Bjørkhaug og Poulsson (1986). Norges fyr, bind 2. Grøndahl & Søn forlag AS
  • Lauritzen, Per Roger (2019). Norske fyrstasjoner. Kystverkmusea.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg