sjøkabel

Sjøkabel er en undersjøisk elektrisk kabel for overføring av elektrisk energi. For omtale av sjøkabler som brukes i telekommunikasjon, se telekabler.

Bruk av sjøkabler åpner for elektrisk kraftoverføring på tvers av store havstrekninger, men brukes også for å krysse mindre innsjøer. Kabelen inneholder én eller tre isolerte elektriske ledere, som er kapslet inn og beskyttet mot omgivelsene. Den elektriske lederen kan bestå av kobber eller aluminium, og for å forsterke kabelen mot fysiske påkjenninger er den armert med vaiere laget av stål. I tillegg blir de ofte utstyrt med optiske fibre, som kan brukes til datakommunikasjon.

Vekselstrømkabler

De fleste sjøkabler overfører trefasevekselstrøm og består da normalt av tre ledere. Denne type kabel er mest vanlig å bruke når havvindpark skal tilknyttes elnettet på land.

For overføring av større kraftmengder kan det bli aktuelt å bruke tre separate kabler, der hver kabel inneholder en elektrisk leder, én for hver fase. Sjøkabler er utsatt for skader, for eksempel som følge av uforsiktig bruk av skipsanker. For å øke driftspåliteligheten til kabelforbindelsen, blir det ofte lagt ut en fjerde kabel, parallelt med de tre andre. Denne kobles til som en reservekabel hvis en av de tre andre blir ødelagt.

Likestrømkabler

Ved store avstander kan tapene i en vekselstrømkabel bli svært store. Dette skyldes kapasitansen som oppstår mellom lederen og den omkringliggende mantelen av stål, noe som gir opphav til reaktiv effekt. Når avstanden er større enn om lag 70 kilometer, er det vanlig å gå over til en likestrømforbindelse (HVDC) som gir lavere overføringstap. En slik løsning krever imidlertid store anlegg for omforming av strøm mellom vekselstrøm og likestrøm. De sjøkablene som forbinder Norge med Danmark, Nederland og Tyskland (under bygging) er alle likestrømkabler.

Eksempler på HVDC-sjøkabler i drift

Navn Forbindelse Spenning Kapasitet Lengde1)
Baltic Cable Sverige –Tyskland 450 kV 600 MW 250 km
Cross-Skagerak Norge –Danmark 350 kV 1700 MW 127 km
Estlink 1 FinlandEstland 150 kV 350 MW 74 km
Estlink 2 450 kV 650 MW 145 km
Fenno-Skan Sverige –Finland 400 kV 550 MW 200 km
Konti-Skan 2 Sverige –Danmark 285 kV 300 MW 149 km
NordBalt Sverige – Litauen 300 kV 700 MW 400 km
NorNed Norge –Nederland 450 kV 700 MW 580 km

1) Undersjøisk distanse

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg