Theodoricus monachus

Faktaboks

Theodoricus monachus

Theodericus, Theodricus

opprinnelig navn trolig þórir (Tore), av senere historikere også kalt Tjodrek munk eller Tjodrik munk

uttale:
theodˈoricus mˈonachus
levde i andre halvdel av 1100-tallet

Theodoricus monachus var en norsk geistlig og historieskriver som levde på 1100-tallet.

Theodoricus var munk i Nidarholm kloster i Trondheimsfjorden og skrev omkring 1180 en norgeshistorie på latin, Historia de antiquitate regum Norwagiensium (Historien om de gamle norske kongene), tilegnet erkebiskop Øystein. Boken begynner med Harald Hårfagre og slutter med Sigurd Jorsalfares død i 1130, og er en viktig kilde til Norges eldste historie. Verket er en krønike i tidens stil, med mange lærde digresjoner.

Om Theodoricus monachus vet man intet, ikke engang hans norrøne navn er kjent (Tjodrek eller Þórir, Tore). Det er antatt at Theodoricus kan være identisk med enten erkebiskop Tore Gudmundsson (død 1214) eller biskop Tore av Hamar (død 1196), som begge brukte navneformen Theodoricus da de studerte i St. Victor-klosteret i Paris.

Theodoricus' latinske tekst ble sist utgitt av Egil Kraggerud (2018) på grunnlag av samtlige kjente manuskripter, alle sene avskrifter fra 1600-tallet. Den latinske tekst har en engelsk parallelloversettelse, samt en ny norsk oversettelse bak i bindet.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Kraggerud, Egil (ed.): Theodoricus: De antiquitate regum Norwagiensium. On the Old Norwegian Kings, edited with translation and commentary (Oslo 2018: Novus).

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg