Faktaboks

Håkon 1. Adalsteinsfostre
Håkon I Håkon den gode
Født
920
Død
960
Levetid - kommentar
fødselsår og dødsår er omtrentlige
Virke
Norsk konge
Familie

Foreldre: Kong Harald 1 Hårfagre (ca. 860–ca. 932) og Tora «Mosterstang».

Håkon den gode
Håkon den gode og bøndene ved blotet på Mære, oljemaleri av Peter Nicolai Arbo
Av .
Håkon øser vann over jarlesønnen
I Håkon den godes saga fortelles det at Håkon øste vann over (døpte) Sigurd jarls sønn Håkon jarl da han kom til verden. Tegning av Christian Krohg.

Håkon Adalsteinsfostre var norsk konge fra 930-årene til sin død i 960 eller 961. Han var sønn av Harald Hårfagre og tjenestekvinnen Tora Mosterstang, og ble oppfostret hos kong Athelstan i England, hvor han ble oppdratt som kristen.

I 930-årene kom Håkon til Trøndelag, ble tatt til konge og fordrev halvbroren Eirik Blodøks. Håkons herredømme innskrenket seg hovedsakelig til Vestlandet. Han var den første konge som forsøkte å innføre kristendommen i Norge, men gav opp da han møtte motstand. I Hákonarmál roser Øyvind Skaldespiller ham som god hedning.

Snorre forteller at Håkon «satte» Gulatinget og Frostatinget og opprettet leidangen i disse lovområdene. Begge tingene er eldre enn Håkons tid, men det er mulig at Håkon har instituert dem som representasjonsting med lovgivende funksjon (se lagting).

Håkon måtte flere ganger verge riket mot Eirikssønnene. Han ble dødelig såret i slaget ved FitjarStord mot Eirikssønnene i 960 eller 961, og hauglagt på kongsgården Seim i Nordhordland. Han skildres som en fager og vennesæl mann, stor både som idrettsmann og som kriger. Sagaen forteller at han hadde en datter, men nevner ingen sønner etter ham.

Til 1000-årsminnet for Håkons død ble det utenfor Fitjar kirke avduket en statue av ham, utført av Anne Grimdalen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (2)

skrev Sverre Olav Lundal

Ein artikkel om mora Tora Mostrastong burde det ha vore på SNL

svarte Ida Scott

Hei! Det er en rekke historiske personer vi gjerne skulle hatt artikler om, ønsket er notert. Mvh Ida Scott, redaksjonen

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg