Faktaboks

Domitian
eg. Titus Flavius Domitianus
Uttale
domitiˈan
Født
51 evt.
Død
96 evt.
Domitian
Av /Musée du Louvre.
Lisens: CC BY SA 3.0

Domitian var romersk keiser i perioden 81–96. Han var sønn av Vespasian og bror av Titus, og etterfulgte broren som keiser.

Som hersker viste Domitian seg først aktiv og dyktig, for eksempel ved grensesikringen mot germanerne og i provinsforvaltningen. Han støttet seg heller på ridderstanden og hæren enn på senatet, som han provoserte ved å bruke tittelen dominus et deus (herre og gud). Han skapte glans om sitt regime med festligheter og praktbygg, særlig etter en bybrann i Roma i år 80. Dette, og de stadige krigene, presset finansene. Han innstilte Agricolas offensiv i Britannia i 84 for å konsentrere seg om Donau-grensen i 85–93, uten særlig hell for romerne.

Etter en oppstand i 89 ble styret mer vilkårlig. Domitians siste år var preget av majestetsprosesser, forfølgelse av stoiske filosofer og voksende motstand i senatet. Domitian ble drept ved en sammensvergelse. Det flaviske dynasti døde ut med ham.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Jones, Brian W.: The Emperor Domitian, 1992, isbn 0415042291,

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg