Faktaboks

Jaroslav 1.
Jaroslav I, Jaroslav den vise, Jaroslav av Kiev, på norsk også Jarisleiv, fra norrønt Jarizleifr, engelsk transkripsjon Yaroslav
Uttale
jaroslˈav
Født
978
Død
1054
Segl
Jaroslav 1.s segl fra første halvdel av 1000-tallet er det eneste samtidige bildet som finnes av ham.
Av .

Jaroslav 1 var en rusisk storfyrste på 1000-tallet. Han arvet Novgorod, la under seg Kiev og ble i 1036 herre over det som da var hele Kievriket. Kievriket bestod av flere kongeriker med hovedmakt i det som i dag er det moderne Kiev.

Jaroslav hadde livlig forbindelse med de nordiske land. Han var gift med den svenske kongen Olof Skötkonungs datter Ingegerd, og deres datter Ellisiv ble gift med den norske kongen Harald Hardråde. Olav Haraldsson (Olav den hellige) søkte i 1028 tilflukt hos Jaroslav og fikk støtte hos ham. Olav Haraldsson var gift med Astrid Olofsdotter, søster til Ingegjerd, og han var dermed svoger til Jaroslav.

Opprinnelsen til den gamle rusiske lovsamling (Russkaja Pravda) kan føres tilbake til Jaroslav.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (3)

skrev Bjørnar Haugen

Hei,
Dette er en faktafeil. Jaroslav var konge av Kiev som ikke var russsisk, men ukrainsk. Moskva og Moskavia (senere Russland) ble til ca 300år etter Jaroslav. Dette er narrativet som er skapt gjennom mange år hvorav ukrainsk historie er undertrykt. Det finnes få, men noen bøker som viser historien, selv om under Russlands ledelse gjennom union som Sovjet ble slike bøker brent og fjernet.

svarte Ida Scott

Hei! Takk for kommentar. Hva i artikkelen er det du mener er en faktafeil? Vi skriver at "Kievriket bestod av flere kongeriker med hovedmakt i det som i dag er det moderne Kiev". Kievriket bestod av Ukraina og deler av Russland, i tillegg til at Jaroslav også var fyrste av Novgorod, som lå (og fortsatt ligger) i Russland. Vennlig hilsen Ida Scott, redaksjonen.

skrev Jørgen G. Bosoni

Jaroslav var eigentleg _storfyrste_ av Kyjiv. Korkje Russland (Rossija) eller Ukraina eksisterte på den tida. Riket heitte Kyjivriket, Gardarike eller Rus'. Språk som ukrainsk og russisk skil mellom adjektiva російський rosijs'kyj (uk), российский rossijskij (ru) 'som høyrer til (staten) Russland' og руський rus'kyj (uk) 'som høyrer til Rus'/Kyivriket', русский russkij (ru) 'som høyrer til Rus' eller «russisk» meir generelt'.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg