Slaget ved Svolder

Ladejarlen Eirik ble blant seierherrene i slaget ved Svolder. Eirik jarls menn border Ormen Lange, tegning av Halfdan Egedius.
Einar Tambarskjelve slik Christian Krohg forestilte seg ham. Tegningen forestiller Einar under slaget ved Svolder, idet han sier sin kjente replikk: «For veik, for veik, er kongens bue!»

Artikkelstart

Svolder er først nevnt som stedsnavn av den islandske skalden Skule Torsteinsson. Her ble det rundt år 1000 utkjempet et sjøslag mellom Olav Tryggvason på den ene siden og Svein Tjugeskjegg, Olof Skötkonung og Eirik jarl på den andre. I slaget falt Olav Tryggvason, og Ladejarlene overtok styret i Norge, med dansk støtte.

Faktaboks

Etymologi
norrønt Svǫldr eller Svǫld

Ifølge Snorre og Saxo lå Svolder i nærheten av Rügen, men Adam av Bremen sier at slaget fant sted i Øresund. Det er ikke enighet blant historikerne om hvilken oppfatning som er den rette.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (4)

skrev Christian Stranger-Johannessen

Det står Svend Tveskæg her, mens i andre artikler skriver dere Svein (1) Tjugeskjegg, noe som også dukker opp når man trykker på lenken i denne artikkelen.

Jeg synes det er mer pedagogisk og ryddig om dere er konsekvente med navnebruken, både her og med andre navn.

svarte Ida Scott

Hei! Svend Tveskæg er navnet som brukes på dansk, mens Svein Tjugeskjegg er den norske varianten. Du har helt rett i at vi bør være konsekvente med hvilken navneform vi bruker. Jeg tror grunnen til at det står ulike navn er at vi tidligere brukte den danske formen i biografien om Svend/Svein, mens vi nå har endret det til den norske. Beklager forvirringen! Vi skal få rettet det opp! Mvh Ida Scott, redaksjonen.

svarte Ida Scott

Det stemmer. Vi fikser det etter hvert :)

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg